Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

0
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5  plastrów
Pieczywo razowe z ziarnami
450  g
Mrożona mieszanka warzywna (z włoszczyzną)
1  łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi (lub 1/2 łyżeczki granulowanego)
1  szczypta
Imbir
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  l
Zimna woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.19 g
Węglowodany
29.53 g
Tłuszcze
2.56 g
Wartość energetyczna
166.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Z kromek chleba odkrajamy skórkę a pozostałą część kroimy w równą kostkę. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzanki się przyrumienią. Gotowe grzanki przekładamy do papierowej torebki.
Krok 2
1 min
Mieszankę warzywną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody.
Krok 3
25 min
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, imbir i odrobinę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
Krok 4
5 min
Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego i gotujemy jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 5
1 min
Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego.
Krok 6
2 min
Gotową zupę jarzynową miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładnie zmiksowana, fajnie jeśli będą widoczne w zupie kawałeczki warzyw.
Krok 7
1 min
Gorącą zupę od razu przelewamy do termosu i zakręcamy. Jarzynową podajemy z grzaneczkami.
Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 1 z 7

Z kromek chleba odkrajamy skórkę a pozostałą część kroimy w równą kostkę. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzanki się przyrumienią. Gotowe grzanki przekładamy do papierowej torebki.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 2 z 7

Mieszankę warzywną przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 3 z 7

Dodajemy czosnek niedźwiedzi, imbir i odrobinę pieprzu. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 4 z 7

Po tym czasie do gotującej się zupy wrzucamy 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego i gotujemy jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 6 z 7

Gotową zupę jarzynową miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładnie zmiksowana, fajnie jeśli będą widoczne w zupie kawałeczki warzyw.

Zupa na wynos – zimowa jarzynowa z grzaneczkami

Krok 7 z 7

Gorącą zupę od razu przelewamy do termosu i zakręcamy. Jarzynową podajemy z grzaneczkami.

Tegoroczna zima bywa wyjątkowo kapryśna i częściej przypomina jesienną aurę. Dodatnie temperatury i odrobina słońca po wietrznych tygodniach wygoniły mnie z domu. Chyba każdemu czasem potrzebny jest taki dzień, kiedy może złapać odrobinę oddechu dosłownie i w przenośni. Podczas długich wędrówek warto też pamiętać o ekwipunku, czyli o czymś do picia i o… rozgrzewającej i sycącej zupie, na przykład jarzynowej.

Zupa przelana wcześniej do termosu zajmie mało miejsca w plecaku i będzie ciepła przez kilka godzin. Zimowa zupa jarzynowa to też propozycja dla osób, które lubią przepisy na błyskawiczne dania. To chyba najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu zupa jaką miałam okazję ugotować. Miseczka tak przygotowanej zupy jarzynowej to też porcja witamin w postaci warzyw i węglowodanów zawartych w grzaneczkach z razowego pieczywa.

Gotową zupę jarzynową zmiksowałam blenderem, aby móc ją potem przelać do termosu i dlatego, że tak przygotowaną zupę można też wypić z kubka. Lubię jak w mojej zupie jarzynowej są widoczne kawałeczki warzyw i dlatego nie miksuję jej bardzo dokładnie.

Pozostaje mi już życzyć Wam tylko smacznego :)

Polecam też zupę na wynos, którą przygotowała Agatka :

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika