Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

0
33min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
100  g
Makaron ryżowy
1  łyżka
Pasta miso
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżka
Sos rybny
1  łyżka
Olej sezamowy
1  łyżka
Sok z limonki
1 
4 cm korzenia imbiru
0.5 
Papryczka chili
1 
Marchewka
5  liści
Jarmuż
2  łodyg
Seler naciowy
trochę
Sezam do posypania zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.98 g
Węglowodany
27.35 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
185.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
Krok 4
5 min
Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
Krok 5
3 min
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
Krok 6
3 min
W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 1 z 6

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 2 z 6

Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 3 z 6

Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 4 z 6

Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 5 z 6

Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 6 z 6

W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.

Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem zupę miso z makaronem ryżowym i warzywami. Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, a ja pokażę jak przygotować orientalną zupę bazując na składnikach łatwo dostępnych w polskich sklepach. W domowych warunkach możecie wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, gwarantuję, że zupa będzie się równie pyszna.

Aby cieszyć się orientalnymi smakami „wyprodukowanymi” we własnej kuchni należy użyć pasty miso, sosu sojowego, oleju sezamowego czy imbiru. Składniki te nadają zupie charakteru.

Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników warzywnych, mięsnych, czy dowolnych przypraw ze wszystkich stron świata.

A jeśli szukasz propozycji na inne orientalne dania, wypróbuj:
Pikantna zupa tajska z tofu
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Domowy ramen
Wietnamska zupa krewetkowa
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika