Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem
1 godz 10 min
Średni
1
Duża lub 2 małe czerwone cebule
2
ząbków
100
g
Czerwona fasola
50
g
Fasola mung
1
puszka
Kukurydza
300
g
Mięso mielone
2
opakowań
0.5
Granat
trochę
Daktyle
5
łyżek
Olej do smażenia
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Garam masala
1
szczypta
Pieprz cayenne
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
14.08 g
Węglowodany
22.32 g
Tłuszcze
23.46 g
Wartość energetyczna
382.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
30 min
Fasolę mung namoczyć przez noc. Przełożyć do małego garnka i gotować do miękkości, przez ok.20-30 minut.
Krok 2
10 min
Do osobnego garnka wsypać czerwoną cebulę i również gotować, do momentu, kiedy stanie się miękka, lecz nie będzie się jeszcze rozpadać.
Krok 3
4 min
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Krok 4
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dorzucić posiekane cebulę i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, pieprz cayenne i garam masala. Warzywa dobrze wymieszać z przyprawami, zeszklić.
Krok 5
8 min
Do delikatnie podsmażonych warzyw, dodać mięso mielone, usmażyć.
Krok 6
3 min
Dodać kukurydzę i dwa rodzaje fasoli.
Krok 7
6 min
W 800 ml zimnej wody rozmieszać zawartość 2 opakowań Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
3 min
Gotową zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać z pestkami granatu i pokrojonymi daktylami.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, ostrzejszych smaków. Dodatki fasoli i mięsa sprawiają, że zupa jest wyjątkowo pożywna. Z kolei granat i daktyle przełamują ostrość i dodają zupie egzotycznej słodyczy. Za sprawą Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARYM zupa zyskuje wyjątkowy aromat, bez konieczności gotowania mięsnego wywaru przez kilka godzin. Wszystko bez konserwantów i sztucznych ulepszaczy.
Z podanych składników przygotujesz 4-6 porcji zupy.
Z podanych składników przygotujesz 4-6 porcji zupy.
Komentarze 0