Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

(0)
1 godz 10 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża lub 2 małe czerwone cebule
2  ząbków
100  g
Czerwona fasola
50  g
Fasola mung
1  puszka
Kukurydza
300  g
Mięso mielone
0.5 
Granat
trochę
Daktyle
5  łyżek
Olej do smażenia
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Garam masala
1  szczypta
Pieprz cayenne
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.08 g
Węglowodany
22.32 g
Tłuszcze
23.46 g
Wartość energetyczna
382.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
30 min
Fasolę mung namoczyć przez noc. Przełożyć do małego garnka i gotować do miękkości, przez ok.20-30 minut.
Krok 2
10 min
Do osobnego garnka wsypać czerwoną cebulę i również gotować, do momentu, kiedy stanie się miękka, lecz nie będzie się jeszcze rozpadać.
Krok 3
4 min
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Krok 4
6 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dorzucić posiekane cebulę i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, pieprz cayenne i garam masala. Warzywa dobrze wymieszać z przyprawami, zeszklić.
Krok 5
8 min
Do delikatnie podsmażonych warzyw, dodać mięso mielone, usmażyć.
Krok 6
3 min
Dodać kukurydzę i dwa rodzaje fasoli.
Krok 7
6 min
W 800 ml zimnej wody rozmieszać zawartość 2 opakowań Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
3 min
Gotową zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać z pestkami granatu i pokrojonymi daktylami.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 1 z 8

Fasolę mung namoczyć przez noc. Przełożyć do małego garnka i gotować do miękkości, przez ok.20-30 minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 2 z 8

Do osobnego garnka wsypać czerwoną cebulę i również gotować, do momentu, kiedy stanie się miękka, lecz nie będzie się jeszcze rozpadać.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 3 z 8

Cebule i czosnek obrać i posiekać.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 4 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dorzucić posiekane cebulę i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, pieprz cayenne i garam masala. Warzywa dobrze wymieszać z przyprawami, zeszklić.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 5 z 8

Do delikatnie podsmażonych warzyw, dodać mięso mielone, usmażyć.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 6 z 8

Dodać kukurydzę i dwa rodzaje fasoli.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 7 z 8

W 800 ml zimnej wody rozmieszać zawartość 2 opakowań Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i granatem

Krok 8 z 8

Gotową zupę meksykańską z mięsem mielonym podawać z pestkami granatu i pokrojonymi daktylami.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, ostrzejszych smaków. Dodatki fasoli i mięsa sprawiają, że zupa jest wyjątkowo pożywna. Z kolei granat i daktyle przełamują ostrość i dodają zupie egzotycznej słodyczy. Za sprawą Zupy Ogonowej Nasza Specjalność WINIARYM zupa zyskuje wyjątkowy aromat, bez konieczności gotowania mięsnego wywaru przez kilka godzin. Wszystko bez konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

Z podanych składników przygotujesz 4-6 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha