Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

5
60 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 puszka
Kukurydza
1 puszka
Fasola czerwona
1 puszka
Fasola biała konserwowa
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
3 ząbków
Czosnek
1 
Duża cebula
1 paczka
Przyprawa do dań meksykańskich
1 paczka
Słodka papryka
2 łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
2 łyżeczek
Zioła prowansalskie
1 łyżeczka
Bazylia
1 
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie
1 trochę
Sól
50 dag
Mięso mielone wieprzowe
0.5 pęczek
Natka pietruszki
1 
Papryka czerwona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.06 g
Węglowodany
42.86 g
Tłuszcze
21.2 g
Wartość energetyczna
447.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory).
Krok 2
15 min
Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.
Krok 3
10 min
Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,
Krok 4
5 min
Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.
Krok 5
11 min
Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.
Krok 6
2 min
Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.
Krok 7
2 min
Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.
Krok 8
5 min
Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.
Krok 9
5 min
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Zawartość puszek wraz z wodą wlej do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory).

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym to znakomity pomysł na rozgrzewające danie – idealne na jesienne i zimowe dni. Jest pożywna, bogata w warzywa, a przy tym dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych. Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przygotowanie posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę. Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Dolej 3 litra wody i Bulion warzywny WINIARY. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Całości dopełnią Ziarenka smaku WINIARY. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie przyprawy meksykańskiej, posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.

Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki.

Zupa meksykańska to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją zwłaszcza po dniu spędzonym aktywnie na świeżym powietrzu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika