Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

0
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Cebula czerwona
1 
Mała papryczka chili
2  ząbków
250  g
Kurczak
1 
Batat
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Czarna fasola
1  puszka
Pomidory
1  l
Woda
0.5 
Limonka
3  łyżek
Olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
2 
Placki tortilla
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.98 g
Węglowodany
43.76 g
Tłuszcze
13.51 g
Wartość energetyczna
385.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
5 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę.
Krok 4
8 min
Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć.
Krok 5
2 min
Następnie dodać fasolę i pomidory.
Krok 6
2 min
Całość zalać bulionem.
Krok 7
20 min
Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu.
Krok 8
15 min
W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać.
Krok 9
1 min
Podgotowane bataty dodać do zupy.
Krok 10
2 min
Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki.
Krok 11
3 min
Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub grillowej. Można je również podgrzać w piekarniku.
Krok 12
1 min
Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli.
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 1 z 12

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 2 z 12

Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 3 z 12

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 4 z 12

Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 5 z 12

Następnie dodać fasolę i pomidory.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 6 z 12

Całość zalać bulionem.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 7 z 12

Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 8 z 12

W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 9 z 12

Podgotowane bataty dodać do zupy.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 10 z 12

Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 11 z 12

Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub grillowej. Można je również podgrzać w piekarniku.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 12 z 12

Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą to danie, które uszczęśliwi całą rodzinę. W sycącej misce zupy każdy znajdzie coś dla siebie. Słodki batat ciekawie przełamie ostra papryczka. Dodatek fasoli oraz placki tortilla zapewnią sytość na kilka godzin. Najlepiej smakowała będzie następnego dnia po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika