Zupa marchewkowa z imbirem i curry oraz z grzankami ziołowymi
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.3 g
Węglowodany
22.49 g
Tłuszcze
15.57 g
Wartość energetyczna
237.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj na małe kawałki.
Krok 2
10 min
Pokrojone składniki włóż do woka, dodaj oliwę z oliwek i smaż pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3
2 min
Kiedy marchewka zmięknie, przełóż całość do garnka i zalej 1 litrem gorącej wody.
Krok 4
5 min
Dodaj przyprawy - sól, pieprz, curry, imbir. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj Maggi.
Krok 5
5 min
Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zmiksuj. Jeśli chcesz, aby zupa była mocno rozgrzewająca, możesz dodać jeszcze trochę imbiru oraz curry.
Krok 6
2 min
Przygotuj grzanki: kromki chleba wysmaruj lekko po obu stronach oliwą. Pokrój chleb w kostkę.
Krok 7
10 min
Piecz w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni lub smaż na suchej teflonowej patelni, do zrumienienia.
Krok 8
1 min
Do kremu możesz dodać także prażone pestki dyni lub słonecznika. Zupę udekoruj świeżymi ziołami - najlepiej estragonem lub pietruszką.
Na chłodne dni polecam rozgrzewającą zupę marchewkową z dodatkiem mleczka kokosowego, curry i imbiru. Zupa najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa.
Komentarze 0