Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzień Matki to dla mnie szczególny dzień. Od zawsze. Kiedy byłam małą dziewczynką, już kilka dni przed 26 maja szykowałam dla swojej mamy laurkę. Dziś z dumą i radością podpatruję, jak moje dzieci szykują dla mnie niespodzianki z okazji święta, które jest dla mnie jednym z najważniejszych w roku.
Mamy z pewnością ucieszą się nie tylko z laurek, czy też z innych prezentów wręczonych przez starsze, a nawet dorosłe już latorośle. Miłym prezentem może być także wyjątkowa zupa, którą młodsze dzieci mogą przygotować wspólnie z mamą. Przecież w Dniu Matki cieszą nie tylko niespodzianki, ale także czas wspólnie spędzony z dziećmi.
Rysując serduszko, można sobie pomóc wykrawaczką do ciastek w kształcie serca – wystarczy ją zbliżyć tuż nad powierzchnię zupy i nasypać do niej rozdrobnione płatki. Serduszku na mojej zupie daleko do ideału, ale dla mnie jest piękne, bo usypane przez moje dziecko. Dużo lepiej wychodzi nam rysowanie wzorów śmietaną lub sokiem owocowym, bo trenujemy właściwie codziennie, jeśli nie przy obiedzie, to nad talerzem ze śniadaniową kaszą manną, którą tradycyjnie przygotowuję dla dzieci w weekendy. Możecie serduszko na zupie wyrysować gęstą śmietaną i posypać zupę migdałami.
Przez chwilę zastanawiałam się, czy zupa marchewkowa nie jest za mało wykwintna, jak na taką szczególną okazję, jaką jest Dzień Matki. Ale czy na bukiet dla mamy nie nadają się najbardziej stokrotki, kaczeńce, fiołki, niezapominajki i inne polne i leśne kwiaty? Czy musi to być od razu dystyngowana róża lub storczyk? No to już wiecie, dlaczego właśnie wybrałam tę zupę. Smacznego!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
20 min
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, podduszam w głębokim rondlu na maśle pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małej mocy płyty. Po tym czasie dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, duszę jeszcze 10 minut.
Krok 2
3 min
Podlewam cebulę z marchewką bulionem, gotuję chwilę. W tym czasie płatki migdałowe lekko rozbijam w moździerzu i rumienię na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 3
2 min
Zupę miksuję na gładki krem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, chili i solą. Rozlewam zupę do miseczek, na środku usypuję z płatków migdałowych serduszko. Dekoruję zupę listkiem świeżej mięty.
Krok 1
z
3
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, podduszam w głębokim rondlu na maśle pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małej mocy płyty. Po tym czasie dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, duszę jeszcze 10 minut.
Krok 2
z
3
Podlewam cebulę z marchewką bulionem, gotuję chwilę. W tym czasie płatki migdałowe lekko rozbijam w moździerzu i rumienię na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 3
z
3
Zupę miksuję na gładki krem, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, chili i solą. Rozlewam zupę do miseczek, na środku usypuję z płatków migdałowych serduszko. Dekoruję zupę listkiem świeżej mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0