Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

(0)
37min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agatą
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Świeże kurki
2 
Cebula
1  ząbek
0.5  kg
Woda lub wywar warzywny
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
10  dag
Ulubiony makaron
1  łyżka
Masło
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
4  gałązek
Tymianek
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
62.13 g
Tłuszcze
10.13 g
Wartość energetyczna
378.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
Krok 2
10 min
Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 3
10 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
Krok 4
10 min
Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
Krok 5
2 min
Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 5

Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 5

Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 5

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 5

Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 5

Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.

Kurki to moje ulubione grzyby, a zupa kurkowa to najlepsza zupa grzybowa, z którą może konkurować jedynie zupa z borowików. Dziś przygotowałam zupę kurkową z makaronem i podałam ze świeżym tymiankiem.

Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.

Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.

Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha