Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem
37min
Średni
30
dag
Świeże kurki
2
Cebula
1
ząbek
0.5
kg
Woda lub wywar warzywny
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
10
dag
Ulubiony makaron
1
łyżka
Masło
2
Ziarenka ziela angielskiego
1
Liść laurowy
1
szczypta
Kurkuma
4
gałązek
Tymianek
1
szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
11.63 g
Węglowodany
62.13 g
Tłuszcze
10.13 g
Wartość energetyczna
378.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
Krok 2
10 min
Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 3
10 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
Krok 4
10 min
Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
Krok 5
2 min
Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Kurki to moje ulubione grzyby, a zupa kurkowa to najlepsza zupa grzybowa, z którą może konkurować jedynie zupa z borowików. Dziś przygotowałam zupę kurkową z makaronem i podałam ze świeżym tymiankiem.
Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.
Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.
Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.
Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.
Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.
Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.
Komentarze 0