
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.
Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.
Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
10 minKrok 5
2 min
Krok 1 z 5
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.

Krok 2 z 5
Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Krok 3 z 5
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.

Krok 4 z 5
Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.

Krok 5 z 5
Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0