Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

(0)
1 godz 8 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

850  g
Seler (korzeń)
85  g
Por (biała część)
1.5  łyżek
Masło klarowane
1.25  l
Woda
1  łyżka
Czosnek suszony w płatkach
0.5  łyżeczka
Sól selerowa
2  łyżek
Sos sojowy
1  szczypta
Estragon do smaku
5  łyżek
Śmietana 18%
1  szczypta
Pieprz syczuański do smaku
50  g
Grzanki
30  g
Orzechy włoskie
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
29.25 g
Tłuszcze
15.61 g
Wartość energetyczna
282.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
3 min
Białą część pora kroimy w plasterki.
Krok 3
5 min
Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.
Krok 4
10 min
Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 5
25 min
Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.
Krok 6
2 min
Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.
Krok 7
10 min
Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.
Krok 8
3 min
Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂
Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 1 z 8

Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 2 z 8

Białą część pora kroimy w plasterki.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 3 z 8

Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 4 z 8

Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 5 z 8

Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 6 z 8

Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 7 z 8

Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Krok 8 z 8

Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂

Idealnie kremowa z chrupiącymi grzaneczkami – zupa krem z selera w mojej wersji. Seler zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do zupy. Nigdy nie grał głównej roli w mojej kuchni. Nadeszła jednak era selera, za oknami siarczysty mróz, a ja ugotowałam pyszną zupę krem z selera z grzankami, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, która jest wprost idealnym uzupełnieniem tego dania.

Bardzo lubię wszelkie kremowe zupy nie tylko za smak, ale i za możliwość komponowania ich z różnymi dodatkami. Tu można wykorzystać przepis Agatki na małe chrupiące pyszności. Tego typu zupy smakują świetnie podane też zwyczajnie z kromką chleba lub z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami, lanymi kluskami, krakersami cebulowymi, ziarnami, kiełkami i wieloma innymi dodatkami.

Warzywa usmażyłam na maśle klarowanym, ale jeśli nie używacie masła to polecam olej czosnkowy z ziołami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha