Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Bulwa selera
2 
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Jabłko
0.25  szklanka
Łuskane orzechy włoskie
4  łyżek
Starty ser typu parmezan lub w wiórkach
1  l
Woda
1  szczypta
Pieprz biały
1  szczypta
Sól morska
2  łyżek
Oliwa do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.79 g
Węglowodany
22.59 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartość energetyczna
286.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
8 min
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Krok 3
10 min
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
5 min
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Krok 6
1 min
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.
Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 1 z 6

Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 2 z 6

W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 3 z 6

Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 4 z 6

Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 5 z 6

Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).

Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Krok 6 z 6

Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.

Niepozorna bulwa selera, choć niezbyt atrakcyjna z wyglądu, dodaje atrakcyjności wielu potrawom, ale może też stanowić ich główny składnik. Aromatyczna zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi jest jednym z nich. Łagodność kremu z selera przełamuje dodatek winnego jabłka, a prażone orzechy włoskie dopełniają całości. Zupę z selera możesz także podawać posypaną startym, żółtym serem.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z selera z gruszką

Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha