Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
30min
Łatwy
500
g
Bulwa selera
2
Ziemniaki
1
Cebula
1
Jabłko
0.25
szklanka
Łuskane orzechy włoskie
4
łyżek
Starty ser typu parmezan lub w wiórkach
3
łyżek
1
l
Woda
1
szczypta
Pieprz biały
1
szczypta
Sól morska
2
łyżek
Oliwa do smażenia
.
Wartości odżywcze
Białko
11.79 g
Węglowodany
22.59 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartość energetyczna
286.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
8 min
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Krok 3
10 min
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
5 min
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Krok 6
1 min
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.
Niepozorna bulwa selera, choć niezbyt atrakcyjna z wyglądu, dodaje atrakcyjności wielu potrawom, ale może też stanowić ich główny składnik. Aromatyczna zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi jest jednym z nich. Łagodność kremu z selera przełamuje dodatek winnego jabłka, a prażone orzechy włoskie dopełniają całości. Zupę z selera możesz także podawać posypaną startym, żółtym serem.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Komentarze 0