Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

(0)
1 godz 26 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  g
Wrzątek
1.5  l
Bulion drobiowy
700  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa z oliwek
125  ml
Śmietana 30%
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
3  gałązek
Świeże oregano lub tymianek
1  g
Wrzątek
12 
Pieczarki średnia wielkość
400  g
Mielone mięso, np. wieprzowo-wołowe
100  g
Ser Żółty
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
1  łyżka
Olej do smażenia, np. rzepakowy
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.5 g
Wartość energetyczna
395.9 kcal
Tłuszcze
28.6 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krem pieczarkowy to niezwykle aromatyczna zupa, którą można podać z przeróżnymi dodatkami. Zupa krem z pieczarek świetnie smakuje serwowana z małymi grzankami, lanymi kluskami czy makaronem. Zupę pieczarkową za każdym razem wzbogacam o nowe przysmaki. Tym razem doskonałym uzupełnieniem dania są pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Każdą porcję kremu warto także posypać świeżymi ziołami, które podkreślają smak zupy.

Mięso sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pożywna i może być całym obiadem! Zobacz inne przepisy na zupy z mięsem mielonym i nie tylko:

  • Zupa meksykańska z mięsem wołowym

  • Marokańska zupa harira

  • Zupa pieczarkowa z klopsikami

  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

  • Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

  • Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną

  • Zupa a’la leczo z kiełbasą

  • Węgierska zupa gulaszowa – bogracz z kociołka

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    2 min
    Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.
  • Krok 2

    5 min
    Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.
  • Krok 4

    40 min
    Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.
  • Krok 6

    5 min
    Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.
  • Krok 7

    5 min
    Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.
  • Krok 8

    20 min
    Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.
Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Przygotuj pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Pieczarki, obierz ze skórki i wydrąż środek.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Trzonki pokrój na drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zeszklij.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Dodaj czosnek oraz posiekane trzonki pieczarek i podsmaż. Do miski włóż mięso mielone, dodaj podsmażone składniki, jajko, bułkę tartą i starty ser. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wypełnij pieczarki.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Faszerowane pieczarki ułóż na dużej blaszce i piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Jeśli zaczną się za bardzo przypiekać to należy przykryć je folią.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Gdy pieczarki się pieką przygotuj zupę krem. Cebulę obierz i posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa krem z pieczarek z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę nalej do talerzy i podawaj z zapiekanymi, faszerowanymi pieczarkami oraz świeżymi gałązkami ziół, np. oregano.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu