Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

0
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior średniej wielkości (ok. 0.7kg)
2  opakowań
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1.5  l
Woda
3  ząbków
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
10  dag
Boczek surowy wędzony w plasterkach
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pestki dyni
trochę
Tarty parmezan do dekoracji zupy
1  pęczek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.86 g
Węglowodany
11.39 g
Tłuszcze
19.9 g
Wartość energetyczna
248.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.
Krok 2
3 min
Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3
10 min
Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.
Krok 5
3 min
Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.
Krok 6
1 min
W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 7
10 min
Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).
Krok 8
1 min
Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 1 z 8

Kalafior dzielimy na różyczki. Kilka mniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, dodajemy szczyptę kurkumy, ziele angielskie i liść laurowy, chwilę przesmażamy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 2 z 8

Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Wrzucamy do kalafiora i jeszcze chwilę smażymy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 3 z 8

Podlewamy kalafior wodą (ok. 1 l), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 4 z 8

Zawartość dwóch opakowań z zupą brokułową rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z gotującym się kalafiorem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, często mieszając.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 5 z 8

Zupę zestawiamy z kuchenki. Wyławiamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziarenka ziela (można czosnek i ziele pozostawić w zupie), miksujemy.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 6 z 8

W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 7 z 8

Boczek układamy na blaszce do wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez kilkanaście minut, aż się zrumieni (można też zrumienić go na suchej patelni).

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z chipsami z boczku, surowymi różyczkami kalafiora odłożonymi wcześniej do dekoracji. Posypujemy tartym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dziś podsuwamy Wam pyszny pomysł na szybką zupę kalafiorową podaną w postaci kremu z chipsami z boczku i szczypiorkiem. Krem z kalafiora zawdzięcza swój wiosenny kolor zielonym warzywom, które znajdują się w Zupie Brokułowej Jak u Mamy Winiary. To świetna baza do przygotowywania przeróżnych zup, bo kto powiedział, że musimy sztywno trzymać się przepisu na opakowaniu?

Zupa krem z kalafiora z chipsami z boczku i szczypiorkiem jest prosta i szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy w piekarniku rumienią się apetyczne plasterki boczku, dzielimy kalafior na mniejsze różyczki i podsmażamy z dodatkiem przypraw. Kalafior gotuje się bardzo szybko, więc po 15 minutach możemy wołać już domowników na zupę

Kiedy będziecie dzielić kalafior na różyczki, nie zapominajcie o wielu cennych składnikach, które w sporej ilości kryje w sobie łodyga kalafiora. Można ją cienko obrać nożem, pokroić w kostkę lub plasterki i dorzucić do garnka (albo po prostu schrupać).

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika