Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki
57min
Łatwy
400
g
Fasolka szparagowa
4
Pietruszka duża
2
Cebula
2
ząbków
2
Papryka żółta (stożek)
700
ml
Woda
2
łyżek
Sok z cytryny
2
łyżek
Śmietana 12%
5
łyżek
Oliwa
1
łyżeczka
Tymianek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Pietruszka zielona
.
Wartości odżywcze
Białko
5.93 g
Węglowodany
37.67 g
Tłuszcze
18.8 g
Wartość energetyczna
328.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
3 min
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Krok 3
10 min
Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
Krok 4
6 min
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.
Krok 6
20 min
Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 7
5 min
Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.
Krok 8
3 min
Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze. Popularność zyskała pod koniec XVI wieku ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz lecznicze i tak już zostało. Bogata w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym stała się jednym z ulubionych warzyw osób na diecie oraz diabetyków.
Fasolkę szparagową, bo o niej mowa, zmiksowaliśmy dziś z kilkoma innymi warzywami. Tak powstała lekka, lecz sycąca zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki. Ze względu na dużą ilość pietruszki krem z fasolki szparagowej ma lekko słodkawy posmak, powinien zatem zasmakować także najmłodszym.
Słodki posmak pietruszki, zarówno z korzenia, jak i natki, możesz znaleźć też w innych naszych przepisach:
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Indycze pulpeciki z natką pietruszki
Fasolkę szparagową, bo o niej mowa, zmiksowaliśmy dziś z kilkoma innymi warzywami. Tak powstała lekka, lecz sycąca zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki. Ze względu na dużą ilość pietruszki krem z fasolki szparagowej ma lekko słodkawy posmak, powinien zatem zasmakować także najmłodszym.
Słodki posmak pietruszki, zarówno z korzenia, jak i natki, możesz znaleźć też w innych naszych przepisach:
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Indycze pulpeciki z natką pietruszki
Komentarze 0