Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł świeży
1 
Fenkuł
0.5 
Por
4  ząbków
1  szczypta
Chili
1.25  l
Woda
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Oliwa z oliwek
10  dag
ser cheddar lub inny żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.22 g
Węglowodany
6.38 g
Tłuszcze
11.94 g
Wartość energetyczna
152.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
6 min
Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.
Krok 3
4 min
Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.
Krok 4
40 min
Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.
Krok 5
20 min
Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.
Krok 6
10 min
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary, gotujemy 1o minut.
Krok 7
4 min
Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 1 z 8

Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 2 z 8

Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 3 z 8

Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 4 z 8

Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 5 z 8

Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 6 z 8

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary, gotujemy 1o minut.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 7 z 8

Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim jest niezwykle aromatyczna, właśnie za sprawą pieczonych warzyw, które nabierają też niezwykłego smaku. Upieczony fenkuł, zwany także koprem włoskim, pozbawiony jest swojego charakterystycznego anyżowego zapachu, można więc śmiało go wykorzystać do przygotowania tej zupy, nawet jeśli nie jest się wielbicielem anyżu. Zupę przygotowałam na Bulionie warzywnym Winiary o wyrazistym smaku włoszczyzny, dzięki któremu dodatkowo zyskała na aromacie. Zupa jest dość ostra dzięki dodatkowi chili. W wersji łagodniejszej można całkowicie zrezygnować z tej charakternej papryczki.

Dobra sycąca zupa krem z brokułów może być podana z różnymi chrupiącymi dodatkami, takimi jak grzanki czy groszek ptysiowy, ale nawet wtedy nie rezygnujcie z pozostawienia części różyczek brokuła i wykorzystania ich do dekoracji zupy.

Z brokuła nie usuwajmy łodygi, bo ma wiele cennych składników (więcej, niż kwiatostany). Można ją obrać, pokroić w kostkę i upiec razem z kwiatami brokuła. Podobnie postępuje przygotowując inne zupy ze świeżymi brokułami. Smacznego :)

Z podanej ilości otrzymamy 6 porcji zupy.

Reszta słodkiej śmietanki przyda się do:

Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Kremowa zupa pieczarkowa

Barszcz grzybowy na zakwasie

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Zobacz też

Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami

Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Zobacz Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Zobacz Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika