Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim
Dodaj do CookBook

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Brokuł świeży
1 
Fenkuł
0.5 
Por
4  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Chili
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
1.25  l
Woda
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Oliwa z oliwek
10  dag
ser cheddar lub inny żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.4 g
Wartość energetyczna
151.1 kcal
Tłuszcze
11.9 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim jest niezwykle aromatyczna, właśnie za sprawą pieczonych warzyw, które nabierają też niezwykłego smaku. Upieczony fenkuł, zwany także koprem włoskim, pozbawiony jest swojego charakterystycznego anyżowego zapachu, można więc śmiało go wykorzystać do przygotowania tej zupy, nawet jeśli nie jest się wielbicielem anyżu. Zupę przygotowałam na Bulionie warzywnym WINIARY o wyrazistym smaku włoszczyzny, dzięki któremu dodatkowo zyskała na aromacie. Zupa jest dość ostra dzięki dodatkowi chili. W wersji łagodniejszej można całkowicie zrezygnować z tej charakternej papryczki.

Dobra sycąca zupa krem z brokułów może być podana z różnymi chrupiącymi dodatkami, takimi jak grzanki czy groszek ptysiowy, ale nawet wtedy nie rezygnujcie z pozostawienia części różyczek brokuła i wykorzystania ich do dekoracji zupy.

Z brokuła nie usuwajmy łodygi, bo ma wiele cennych składników (więcej, niż kwiatostany). Można ją obrać, pokroić w kostkę i upiec razem z kwiatami brokuła. Podobnie postępuje przygotowując inne zupy ze świeżymi brokułami. Smacznego :)

Z podanej ilości otrzymamy 6 porcji zupy.

Reszta słodkiej śmietanki przyda się do:
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem
Kremowa zupa pieczarkowa
Barszcz grzybowy na zakwasie
Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Zobacz też
Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    6 min
    Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.
  • Krok 3

    4 min
    Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.
  • Krok 4

    40 min
    Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.
  • Krok 5

    20 min
    Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY, gotujemy 1o minut.
  • Krok 7

    4 min
    Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.
Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 1 z 8

Brokuła myjemy, osuszamy, dzielimy na różyczki. Łodygę cienko obieramy, kroimy w kostkę.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 2 z 8

Koper włoski myjemy, kroimy w paski, pomijając głąb.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 3 z 8

Por dokładnie płuczemy pomiędzy listkami, osuszamy, kroimy w półtalarki.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 4 z 8

Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy chili. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy 40 minut, w połowie czasu mieszamy.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 5 z 8

Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół, dodajemy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze 20 minut.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 6 z 8

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, pozostawiając część różyczek brokuła do dekoracji zupy na talerzach. Podlewamy gorącą wodą, zagotowujemy, dodajemy 2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY, gotujemy 1o minut.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 7 z 8

Zupę blendujemy na krem. Dodajemy śmietankę, mieszamy.

Zupa krem z brokułów pieczonych z koprem włoskim

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z chrupiącymi różyczkami upieczonego brokuła i płatkami cheddara lub innego sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu