Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

(0)
1 godz 4 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
1 
Kalafior mały
3  g
Gruszki
100  g
Jarmuż
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Oliwa
100  ml
Śmietanka Kremówka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.51 g
Węglowodany
31.94 g
Tłuszcze
25.25 g
Wartość energetyczna
361.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
3 min
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
6 min
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
Krok 4
2 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła.
Krok 5
10 min
Zeszklić na nim przygotowane warzywa. Następnie zalać je wodą – tak, aby przykryła one warzywa. Gotować na wolnym ogniu.
Krok 6
4 min
W międzyczasie gruszki umyć i obrać. Dwie pokroić w kostkę, jedną w plasterki.
Krok 7
15 min
2 opakowania Zupy Jarzynowej WINIARY rozmieszać w ok. 1 litrze wody. Po około 25 minutach od rozpoczęcia gotowania warzyw, dolać rozmieszaną Zupę Jarzynową do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, gotować przez kolejne 5-8 minut.
Krok 8
3 min
Zupę doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania, dolać śmietankę.
Krok 9
10 min
Jarmuż umyć, podzielić na drobne kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, na blaszkę wyłożoną papierem wysypać jarmuż, skropić go oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut – aż stanie się chrupki.
Krok 10
5 min
Plastry gruszki zrumienić na rozgrzanym maśle.
Krok 11
1 min
Zupę krem z białych warzyw podawać z chipsami z jarmużu i plastrem gruszki.
Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 1 z 11

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 2 z 11

Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 3 z 11

Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 4 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 5 z 11

Zeszklić na nim przygotowane warzywa. Następnie zalać je wodą – tak, aby przykryła one warzywa. Gotować na wolnym ogniu.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 6 z 11

W międzyczasie gruszki umyć i obrać. Dwie pokroić w kostkę, jedną w plasterki.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 7 z 11

2 opakowania Zupy Jarzynowej WINIARY rozmieszać w ok. 1 litrze wody. Po około 25 minutach od rozpoczęcia gotowania warzyw, dolać rozmieszaną Zupę Jarzynową do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, gotować przez kolejne 5-8 minut.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 8 z 11

Zupę doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania, dolać śmietankę.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 9 z 11

Jarmuż umyć, podzielić na drobne kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, na blaszkę wyłożoną papierem wysypać jarmuż, skropić go oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut – aż stanie się chrupki.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 10 z 11

Plastry gruszki zrumienić na rozgrzanym maśle.

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

Krok 11 z 11

Zupę krem z białych warzyw podawać z chipsami z jarmużu i plastrem gruszki.

Aksamitna, kremowa, wykwintna! Taka właśnie jest zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu. Doskonała na wyjątkowe okazje, zachwyca smakiem oraz sposobem podania. Sprawdzi się idealnie w menu na przyjęcie lub spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.

Zupę przyrządzisz szybko, z niewielkiej ilości produktów. Dzięki dodatkowi Zupy Jarzynowej WINIARY obędzie się bez siekania cebuli, czosnku czy marchewki. Wszystkie te składniki znajdują się bowiem w torebce (bez zbędnych barwników czy konserwantów!).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.5g / 4%
Węglowodany
31.9g / 35%
Tłuszcze
25.3g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika