Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Dodaj do CookBook

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

(0)
1 godz 41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4.5  łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
100  ml
Woda
1  pęczek
Koperek (duży)
5  łyżeczek
Śmietana płynna
4  łyżek
Mąka pszenna
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  gałązka
Seler (lub kawałek korzenia)
4  łyżek
Bulion drobiowy
1.5  l
Woda
1  łyżka
Masło klarowane
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.4 g
Wartość energetyczna
268.5 kcal
Tłuszcze
14 g
Białko
12.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.

Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1 - Lane kluseczki

    5 min
    Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
  • Krok 2

    5 min
    Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
  • Krok 3

    3 min
    Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.
  • Krok 4 - Zupa koperkowa

    30 min
    Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
  • Krok 5

    8 min
    Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
  • Krok 6

    5 min
    Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
  • Krok 7

    5 min
    Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
  • Krok 8

    10 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
  • Krok 9

    30 min
    Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 1 - Lane kluseczki z 9

Składniki: Jajko ugotowane na twardo, Woda

Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 2 z 9

Składniki: Mąka pszenna

Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 3 z 9

Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 4 - Zupa koperkowa z 9

Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 5 z 9

Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 6 z 9

Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 7 z 9

Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 8 z 9

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Krok 9 z 9

Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu