Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiam lato za stragany uginające się od sezonowych warzyw i owoców, za te wszystkie kolory i zapachy które zagościły w mojej kuchni. Letnią porą gotuję orzeźwiające chłodniki, pyszne zupy jarzynowe, botwinkę, szczawiową i aromatyczną zupę koperkową. Zupa koperkowa to obowiązkowa pozycja obiadowa latem w moim domu. Można podawać ją z pieczonym łososiem, makaronem lub z jajkiem i lanymi kluseczkami. Jeśli zostanie Wam nieco rosołu z niedzielnego obiadu, to możecie błyskawicznie przygotować koperkową. Smak tej zupy w dużym stopniu zależy od tego na czym ją ugotujemy. Dla mnie najlepsza jest zupa koperkowa przygotowana właśnie na bazie bulionu drobiowego, który jest łagodny i delikatny w smaku. Warto też zamrozić nieco drobno posiekanego koperku, aby jesienną lub zimową porą móc ugotować rozgrzewającą wersję tej zupy.
Wielbicielom zupy koperkowej polecam też :
Zupę koperkową zabielaną z makaronem i klopsikami
Zupę kalafiorowo-koperkową z grzankami i czarnuszką
Zupę koperkową z pieczonym łososiem
Zupę koperkową z kanapeczkami śledziowymi
Do małej miski wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.
Gotowe ciasto wlewamy łyżką do gotującej się zupy.
Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy razem z resztą włoszczyzny. Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Połowę z pęczka (część znajdująca się bliżej korzonków) podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Do garnka z zupą dodajemy podsmażony koperek.
Do gotującej się zupy wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy odrobiną zupy. Wlewamy do garnka z zupą ciągle mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i zestawiamy z gazu.
Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia na około 30 minut, aby smaki się połączyły.