Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

0
1 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
0.5  główka
Włoska kapusta (nieduża)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekany koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.26 g
Węglowodany
20.02 g
Tłuszcze
1.38 g
Wartość energetyczna
104.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
30 min
Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
Krok 2
20 min
Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
Krok 3
15 min
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
Krok 4
10 min
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
Krok 5
5 min
Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 1 z 6

Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 2 z 6

Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 3 z 6

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 4 z 6

W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 5 z 6

Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować ?

Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika