Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
1 minKrok 7
1 minZupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!
Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.
Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?
Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.
Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!
Komentarze 0