Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25  główka
Włoska kapusta
20  dag
Kapusta Kiszona
15  dag
Wędzony boczek
0.5  szklanka
Włoszczyzna (u mnie mrożona)
4 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Laurowy liść
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Czarny pieprz
1.5  l
Woda lub wywar
1  pęczek
Do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
15.74 g
Tłuszcze
9.45 g
Wartość energetyczna
162.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
Krok 2
3 min
Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
Krok 3
5 min
Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
Krok 4
15 min
Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 5
5 min
Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
Krok 7
1 min
Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.
Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 1 z 7

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 3 z 7

Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 4 z 7

Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 5 z 7

Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.


Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha