Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

(0)
29min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
Młody por
2 
Młoda marchewka
1 
Nieduży kalafior lub pół większego
1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Młode ziemniaki
1  kawałek
Seler
1 
Młoda cebula
15  dag
Fasolka szparagowa
1  pęczek
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Estragon
0.5  opakowanie
Jogurt naturalny
1  łyżka
Sklarowane masło
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.34 g
Węglowodany
35.58 g
Tłuszcze
7.1 g
Wartość energetyczna
225.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosna w pełni i coraz więcej młodych warzyw na aromatyczne zupy jarzynowe. Uwielbiam takie zupy, bo smakują latem i beztroską. Tym razem dodałam też do garnka zielone szparagi, których w sezonie ciągle mi mało.

Jakie warzywa mogą trafić do zupy jarzynowej? Właściwie wszystkie. Kalafior, kalarepka, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa. Zielony groszek, jak tylko się pojawi. I póki są – dodajmy szparagi. Do tego aromatyczny świeży lubczyk, gałązka estragonu i natki zielonej pietruszki.

Lubczyk, dumę mojego ogrodu, dodaję właściwie do każdej zupy. Jest wyjątkowo aromatyczny, nie wiem czy ten, który można kupić w doniczce i uprawiać na parapecie lub balkonie, też będzie taki wdzięczny, ale naprawdę polecam wypróbować.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 1 z 4

Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 2 z 4

Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 3 z 4

Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 4 z 4

Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Włoska zupa minestrone

    Włoska zupa minestrone

    28 min Łatwy
  • Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    1 godz 1 min Średni
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu