
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jakie warzywa mogą trafić do zupy jarzynowej? Właściwie wszystkie. Kalafior, kalarepka, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa. Zielony groszek, jak tylko się pojawi. I póki są – dodajmy szparagi. Do tego aromatyczny świeży lubczyk, gałązka estragonu i natki zielonej pietruszki.
Lubczyk, dumę mojego ogrodu, dodaję właściwie do każdej zupy. Jest wyjątkowo aromatyczny, nie wiem czy ten, który można kupić w doniczce i uprawiać na parapecie lub balkonie, też będzie taki wdzięczny, ale naprawdę polecam wypróbować.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.

Krok 2 z 4
Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.

Krok 3 z 4
Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Krok 4 z 4
Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0