Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym
Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym
Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

(0)
38min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Ziemniaki
15  dag
Żółta fasolka szparagowa
0.5 
Kalafior
1  pęczek
Botwinka (pół, jak spory)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.7  l
Woda
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
0.75  szklanka
Słodka śmietanka 18%
1  pęczek
Świeży tymianek (kilka gałązek)
0.5  opakowanie
Kiełki na patelnię
1  pęczek
Młody groszek cukrowy (garść)
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1  szczypta
Sól morska
3  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.28 g
Węglowodany
26.14 g
Tłuszcze
17.33 g
Wartość energetyczna
273.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na obiad zupa jarzynowa. Nie ma na nią jednego przepisu (no i dobrze!), a jedyna obowiązująca przy jej przygotowywaniu zasada to: dużo warzyw. Już dzięki zmianie ich proporcji jarzynówka za każdym razem smakuje inaczej, a przecież nie tylko proporcje się zmieniają, bo warzyw do dyspozycji mamy, zwłaszcza na progu lata, całe mnóstwo. Buraczki i botwinka? Dlaczego nie. Ale to dodatek smażonych kiełków i strączków groszku cukrowego sprawia, że ta zupa jarzynowa jest zupełnie inna niż wszystkie. Brzmi pysznie, prawda?

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.
  • Krok 2

    10 min
    Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).
  • Krok 5

    2 min
    Zupę doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego, zabielamy śmietanką.
  • Krok 6

    10 min
    Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.
  • Krok 7

    1 min
    Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.
Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 1 z 7

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 2 z 7

Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 3 z 7

Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 4 z 7

Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 5 z 7

Zupę doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego, zabielamy śmietanką.

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 6 z 7

Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.

Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

Krok 7 z 7

Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

    Zupa z fasolki szparagowej z makaronem

    30 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami

    36 min Łatwy
  • Zupa wielowarzywna z kapustą i fasolką szparagową

    Zupa wielowarzywna z kapustą i fasolką szparagową

    45 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu