Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na obiad zupa jarzynowa. Nie ma na nią jednego przepisu (no i dobrze!), a jedyna obowiązująca przy jej przygotowywaniu zasada to: dużo warzyw. Już dzięki zmianie ich proporcji jarzynówka za każdym razem smakuje inaczej, a przecież nie tylko proporcje się zmieniają, bo warzyw do dyspozycji mamy, zwłaszcza na progu lata, całe mnóstwo. Buraczki i botwinka? Dlaczego nie. Ale to dodatek smażonych kiełków i strączków groszku cukrowego sprawia, że ta zupa jarzynowa jest zupełnie inna niż wszystkie. Brzmi pysznie, prawda?
Przygotowanie
38 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.
Krok 2
10 min
Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.
Krok 3
5 min
Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).
Krok 4
5 min
Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).
Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.
Krok 7
1 min
Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.
Krok 1
z
7
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.
Krok 2
z
7
Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.
Krok 3
z
7
Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).
Krok 4
z
7
Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).
Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.
Krok 7
z
7
Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0