Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

(0)
1 godz 46 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  dag
Łopatka wieprzowa bez kości lub ładne mięso gulaszowe
2 
Czerwona Papryka
1  łyżeczka
Mielony kminek
3 
Ziemniaki
3 
Cebula
2  ząbków
4  łyżek
Olej do smażenia
1  łyżka
Mąka
1  szczypta
Sól i pieprz
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Ostra papryka
1  pęczek
Świeże zioła do dekoracji (u mnie tymianek)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.64 g
Węglowodany
21.27 g
Tłuszcze
22.43 g
Wartość energetyczna
399.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

106 min
Krok 1
35 min
Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem, pieczemy około 25-30 minut. Od czasu do czasu przekładamy paprykę z boku na bok, aby skórka się równomiernie przypiekała. Po upieczeniu przekładamy paprykę do worka, w miarę szczelnie zamykamy worek, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
10 min
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą, kminkiem, słodką i ostrą papryką, na końcu oprószamy mąką. Dobrze obsmażamy w rondlu o grubym dnie. W połowie smażenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebule.
Krok 3
5 min
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa z cebulą i krótko smażymy.
Krok 4
30 min
Podlewamy mięso 0,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.
Krok 5
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Gotujemy 15 minut.
Krok 6
5 min
W tym czasie zdejmujemy skórkę z upieczonych papryk, kroimy je w mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.
Krok 7
5 min
Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 8
1 min
Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 1 z 8

Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem, pieczemy około 25-30 minut. Od czasu do czasu przekładamy paprykę z boku na bok, aby skórka się równomiernie przypiekała. Po upieczeniu przekładamy paprykę do worka, w miarę szczelnie zamykamy worek, odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 2 z 8

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą, kminkiem, słodką i ostrą papryką, na końcu oprószamy mąką. Dobrze obsmażamy w rondlu o grubym dnie. W połowie smażenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebule.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 3 z 8

Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa z cebulą i krótko smażymy.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 4 z 8

Podlewamy mięso 0,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 5 z 8

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Gotujemy 15 minut.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 6 z 8

W tym czasie zdejmujemy skórkę z upieczonych papryk, kroimy je w mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 7 z 8

Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 8 z 8

Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.

Choć mistrzostwo świata w zupach gulaszowych trzeba oddać Węgrom, gulaszowa w Waszym wydaniu może być równie pyszna jak te gotowane przez mistrzów . Ten przepis z pewnością ułatwi Wam sprawę, ponieważ do przygotowania zupy została wykorzystana Zupa Ogonowa Nasza Specjalność Winiary, która jest świetną bazą do zup gulaszowych czy też bogracza. Jeśli chcecie, aby Wasza zupa była idealna, zwróćcie uwagę na mięso, które jest przecież jej podstawą. Łopatka nie może być przerośnięta tłuszczem, ewentualnie jego nadmiar trzeba będzie wyciąć podczas krojenia mięsa. Łopatkę można zastąpić mięsem gulaszowym, oczywiście pod warunkiem, że będzie się ładnie prezentować.

Mogłoby się wydawać, że pieczenie papryki jest zbędne, jednak kiedy jej aromat rozniesie się po całej kuchni, będziecie wiedzieli, że to dobry pomysł. Zresztą zupa gulaszowa i tak dość długo się gotuje, więc mamy sporo czasu na pieczenie, studzenie i obieranie papryki. Najwięcej cierpliwości trzeba mieć czekając, aż papryka wystygnie. Mogę się założyć, że większość z Was i tak poparzy sobie palce

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika