Ponad pięćset lat. Dokładnie taką pyszną oraz wartościową historią może podzielić się z nami zupa cebulowa serwowana w francuskich trattoriach już od XV wieku. Rozpowszechniona dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi oraz rewolucji podróżniczej, podbiła wiele państw, w których stała się jednym z podstawowych, rozgrzewających dań, cieszących się wyjątkową popularnością zwłaszcza w chłodniejszym, jesienno-zimowym okresie. Jej niepodważalną zaletą jest wszechstronność oraz otwartość smaku: świetnie komponuje się z całą gamą dopełniających jej aromat dodatków, takich jak grzyby, ser, masło, tymianek czy wytrwane wino. Tak przygotowany posiłek nie tylko zaspokajał głód i pragnienie wszystkich francuskich warstw społecznych - od elit do prostej gawiedzi - ale również działał korzystnie na sen oraz z powodzeniem rozgrzewał ludność w mroźne, grudniowe dni.
Zupa cebulowo-grzybowa zapiekana z ciastem francuskim - uniwersalny przepis na każdą kieszeń
W wielu książkach kucharskich można odnaleźć interesujące interpretacje oraz podejścia do przygotowania tego dania. Tradycyjnie zupa cebulowo-grzybowa powinna składać się z białej, dojrzałej cebuli oraz klasycznego bulionu warzywnego. W praktyce jednak często można natknąć się na przepisy zawierające jej czerwoną, delikatniejszą wersję. Konkretne dania mogą również różnić się między sobą bogactwem dodatków: masło klarowane i oliwa, wytrwane wino i jego brak, dorodne borowiki i pieczarki, włoski parmezan i francuska groviera - możliwości są nieograniczone i, dzięki kompleksowości cebulowego aromatu, podyktowane gustami kucharza. Ponadto zupa grzybowo-cebulowa może pochwalić się nienaganną szybkością jej przygotowania oraz zachwycającą uniwersalnością jej podania i wykonania: sprawdzi się zarówno na nieformalnym, rodzinnym stole, jak i na wykwintnym, oficjalnym bankiecie.
Zupa cebulowo-grzybowa zapiekana pod ciastem francuskim - przygotowanie
Jednym z powodów, dla których zupa cebulowo-grzybowa pod pierzynką z ciasta francuskiego jest tak uwielbiana przez miłośników rozgrzewających dań, jest prostota jej przygotowania. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją w cienkie półplasterki i dusić z masełkiem na wolnym ogniu przez 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie należy podlać ją białym winem, rozpuścić w 0,5 l wody Bulion warzywny WINIARY i gotować całość jeszcze przez pół godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200℃ i, stosując się do załączonej na opakowaniu instrukcji, Zupę borowikową Szlachetne Smaki WINIARY rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody i przelewamy do rondla z cebulą. Tak przygotowana zupa cebulowo-grzybowa powinna zostać przelana do żaroodpornych miseczek i posypana listkami tymianku. Rozwinięte ciasto francuskie należy rozwinąć i pokroić w kwadraty nieco większe niż miseczka, a wycięte płaty ciasta rozłożyć na naczyniu delikatnie dociskając do niego ich brzegi. Po 15 minutach w piekarniku, zachwycająca zupa cebulowo-grzybowa zapiekana z ciastem francuskim jest gotowa do podania. Smacznego!
Komentarze 0