Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

(0)
42min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Borowiki (mogą być borowiki i podgrzybki)
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1 
Cebula (może być szalotka)
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
0.25  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżka
Mąka
1  szklanka
Groszek ptysiowy
1  szklanka
Ulubiony makaron (u mnie kolorowe kokardki)
5  gałązek
Natka pietruszki
3  łyżek
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.14 g
Węglowodany
22.72 g
Tłuszcze
18.88 g
Wartość energetyczna
299.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Z wielkim koszem idzie Jesień po lesie. Co w tym koszu Pani Jesień nam niesie? Kurki, rydze i maślaki, borowiki i kozaki Pozbieramy dziś!

…będzie zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Słowa tej piosenki, jednej z pierwszych, jakie mój starszy synek przynosił do domu na początku swojej edukacji przedszkolnej. Dzisiaj nuciłam tę piosenkę, kiedy w kuchni na płycie wesoło bulgotała zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Kupiłam pół kilograma pachnących lasem borowików i już w drodze powrotnej do domu chodziła mi po głowie dobrze znana melodia.

Własnoręcznie zebrane grzyby zazwyczaj suszę (jak suszyć grzyby – klik), dodaję potem do zup, potraw mięsnych i bigosu, zwłaszcza w okolicy Bożego Narodzenia. To jest taki nasz rytuał po wyprawie na grzyby, o której przypominamy sobie przy każdej okazji, kiedy do jakiegoś dania trafiają te suszone. Do grzybów kupowanych w sklepie nie czuję takiego sentymentu.

Doskonałym dodatkiem do zup grzybowych są makarony. Moja mama najczęściej dodaje łazankowy, ja dziś dodałam akurat kolorowe wstążki. Można też dodać do zupy makaron kolanka, gwiazdki lub małe muszelki. Ja dodałam do swojej oprócz makaronu, groszek ptysiowy – klik po przepis na groszek ptysiowy.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby dokładnie myję, oczyszczam, jeszcze raz przepłukuję na sicie, osuszam na listkach ręcznika papierowego. Większe grzyby kroję, mniejsze pozostawiam w całości. Cebulę siekam.
  • Krok 2

    12 min
    W głębokim rondlu na maśle podduszam cebulkę, aż się zeszkli, dodaję grzyby i duszę pod przykryciem na małej mocy płyty 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    10 min
    W drugim garnku zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionu z grzybami leśnymi, mieszam do rozpuszczenia. Podlewam bulionem uduszone grzyby, dodaję makaron, gotuję zupę do miękkości makaronu.
  • Krok 4

    6 min
    Do kubka odlewam kilka łyżek wywaru z zupy, dodaję łyżkę mąki, mieszam, żeby nie było grudek, dolewam do zupy, mieszam ponownie i zagotowuję.
  • Krok 5

    3 min
    Po wyłączeniu płyty dodaję do zupy śmietanę, obficie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podaję z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 6

Grzyby dokładnie myję, oczyszczam, jeszcze raz przepłukuję na sicie, osuszam na listkach ręcznika papierowego. Większe grzyby kroję, mniejsze pozostawiam w całości. Cebulę siekam.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 6

W głębokim rondlu na maśle podduszam cebulkę, aż się zeszkli, dodaję grzyby i duszę pod przykryciem na małej mocy płyty 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 6

W drugim garnku zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionu z grzybami leśnymi, mieszam do rozpuszczenia. Podlewam bulionem uduszone grzyby, dodaję makaron, gotuję zupę do miękkości makaronu.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 6

Do kubka odlewam kilka łyżek wywaru z zupy, dodaję łyżkę mąki, mieszam, żeby nie było grudek, dolewam do zupy, mieszam ponownie i zagotowuję.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 5 z 6

Po wyłączeniu płyty dodaję do zupy śmietanę, obficie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Krok 6 z 6

Zupę podaję z groszkiem ptysiowym i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    57 min Łatwy
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu