Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną
52min
Łatwy
0.7
kg
Świeże grzyby, oczyszczone (podgrzybki lub borowiki)
1
opakowanie
4
Nieduże ziemniaki
1
Cebula
1
ząbek
3
łyżeczek
Olej lub oliwa
1
szczypta
Suszony tymianek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Kumin
0.33
szklanka
Słodka śmietana
trochę
Świeżo posiekana zielenina
.
Wartości odżywcze
Białko
12.63 g
Węglowodany
13.56 g
Tłuszcze
6.87 g
Wartość energetyczna
187.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
52 min
Krok 1
6 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju.
Krok 2
3 min
Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę kuminu. Smażymy pół minuty.
Krok 3
10 min
Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na kawałki. Dodajemy do cebulki, smażymy ok. 7 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę suszonego tymianku.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby podlewamy 0,5 l wody, dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
20 min
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,5l zimnej wody i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
3 min
Zupę w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i świeżo posiekaną zieleniną.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów smakuje wyśmienicie zwłaszcza po rodzinnym grzybobraniu, kiedy głodni domownicy niecierpliwie kręcą się po kuchni, zwabieni grzybowym aromatem. Największą trudność w przygotowaniu zupy grzybowej stanowi czyszczenie grzybów, które wymaga dokładności i staranności. Każdego grzybka z osobna trzeba dobrze oczyścić z resztek runa leśnego i drobinek piasku, który, jeśli dostanie się do zupy, odbierze jej cały urok.
Do przygotowania mojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów wykorzystałam Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której, obok aromatycznych kawałków suszonych grzybów, znajdziecie idealnie skomponowane przyprawy. Mając taką bazę pod ręką, można skupić się na oczyszczaniu grzybów, nie martwiąc się o całą resztę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Do przygotowania mojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów wykorzystałam Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której, obok aromatycznych kawałków suszonych grzybów, znajdziecie idealnie skomponowane przyprawy. Mając taką bazę pod ręką, można skupić się na oczyszczaniu grzybów, nie martwiąc się o całą resztę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0