Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z nadejściem jesieni w zapomnienie odchodzą chłodniki i inne typowo letnie zupy. Jesienna aura budzi tęsknotę za typowo jesiennymi smakami i aromatami, a na stołach coraz częściej gości zupa grzybowa.
W zabieganym tygodniu, kiedy w drodze z pracy do domu marzymy o talerzu pełnym gorącej zupy, a niekoniecznie o czasochłonnym czyszczeniu świeżo kupionych grzybów, warto sięgnąć po Zupę borowikową Jak u Mamy Winiary pełną suszonych borowików, których przyjemny aromat rozejdzie się po całej kuchni zaraz po otwarciu opakowania. Podczas przygotowania obiadu do garnka z zupą dorzuciłam kilka lekko zmiażdżonych ząbków czosnku i zajęłam się szybkimi kluseczkami.
Zupę grzybową można podać z gotowym makaronem lub też szybko przygotować ciasto z serka śmietankowego, żółtka i mąki na kluseczki kładzione. W czasie, kiedy na kuchence bulgocze zupa, wrzucamy kluseczki na lekko osolony wrzątek. Obiad gotowy! Zupa grzybowa z kluseczkami z serka śmietankowego to propozycja na każdą okazję.
Z podanej ilości składników przygotujecie dwie porcje pysznej zupy grzybowej (i dwie porcje mięciutkich kluseczek). Smacznego.
Zawartość torebki z zupą borowikową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.
Krok 3
10 min
W tym czasie łączymy serek, żółtko, mąkę i szczyptę soli. W drugim garnku zagotowujemy 1l wody, solimy. Na wrzątek „kładziemy” nieduże kluseczki (łyżkę zanurzamy we wrzątku, a następnie nabieramy ciasto i kładziemy je na wrzątek), gotujemy je minutę od wypłynięcia, odcedzamy łyżką cedzakową.
Krok 4
3 min
Zupę w garnku zabielamy śmietanką, doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kluseczkami, oprószamy pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Zawartość torebki z zupą borowikową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.
Krok 3
z
4
W tym czasie łączymy serek, żółtko, mąkę i szczyptę soli. W drugim garnku zagotowujemy 1l wody, solimy. Na wrzątek „kładziemy” nieduże kluseczki (łyżkę zanurzamy we wrzątku, a następnie nabieramy ciasto i kładziemy je na wrzątek), gotujemy je minutę od wypłynięcia, odcedzamy łyżką cedzakową.
Krok 4
z
4
Zupę w garnku zabielamy śmietanką, doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kluseczkami, oprószamy pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0