Zupa grzybowa na Wigilię
30min
Łatwy
2
opakowań
200
g
Mrożone grzyby
3
łyżek
Masło klarowane
1
Cebula mała
0.33
szklanka
Śmietana kwaśna
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
1
łyżeczka
Sok z cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
200
g
Makaron łazankowy
.
Wartości odżywcze
Białko
11.11 g
Węglowodany
41.98 g
Tłuszcze
16.6 g
Wartość energetyczna
398.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 2
6 min
W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.
Krok 3
8 min
Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.
Krok 4
3 min
Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Krok 5
3 min
Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.
W wielu polskich domach na wigilijnych stołach, pojawia się zupa grzybowa. Można ją przygotować bardzo szybko, wykorzystując aromatyczną Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa podawana jest z domowym makaronem łazankowym, ale można też wykorzystać gotowe łazanki. Przecież mamy jeszcze tak dużo potraw do przygotowania przed świętami. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby na szybkie przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań, pachnących tak, jak pachnie Wigilia zapamiętana z dzieciństwa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0