Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

0
4 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  dag
Suszone grzyby leśne
6  łyżek
1.5  l
Woda
1 
Cebula
1 
Pietruszka mała
1  kawałek
Mały seler
3 
Liść laurowy
4 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Olej
100  g
Pieczarki
trochę
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4 g
Węglowodany
13.6 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
156.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

281 min
Krok 1
240 min
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
4 min
Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 4
20 min
Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 5
8 min
Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.
Krok 6
3 min
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.
Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 1 z 6

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 3 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 4 z 6

Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 5 z 6

Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną

Krok 6 z 6

Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.

Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego barszczu z uszkami. Już niewielka ilość suszonych grzybów sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, a jej zapach rozchodzi się po całym domu. Tak pachną Święta Bożego Narodzenia.

Zwykle wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest z makaronem, na przykład łazankowym, kokardkami czy też świderkami. Tym razem proponuję zastąpić go pęczakiem. Dodatkowym świątecznym urozmaiceniem niech będą także suszone owoce żurawiny dodane do zupy nie tylko dla dekoracji, ale też dla smaku.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika