Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną
4 godz 41 min
Łatwy
10
dag
Suszone grzyby leśne
6
łyżek
1.5
l
Woda
1
Cebula
1
Pietruszka mała
1
kawałek
Mały seler
3
Liść laurowy
4
Ziarenka ziela angielskiego
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
0.25
szklanka
Słodka śmietanka
2
łyżek
Olej
100
g
Pieczarki
trochę
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
4 g
Węglowodany
13.6 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
156.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
281 min
Krok 1
240 min
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin.
Krok 2
6 min
Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
4 min
Do podduszonej cebulki dodajemy starte na tarce pietruszkę i seler, chwilę smażymy.
Krok 4
20 min
Podlewamy całość wywarem, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 5
8 min
Łyżką cedzakową wyławiamy część grzybów, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę, miksujemy.
Krok 6
3 min
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z kaszą, dekorujemy suszoną żurawiną.
Zupa grzybowa na Wigilię z kaszą i suszoną żurawiną może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego barszczu z uszkami. Już niewielka ilość suszonych grzybów sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, a jej zapach rozchodzi się po całym domu. Tak pachną Święta Bożego Narodzenia.
Zwykle wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest z makaronem, na przykład łazankowym, kokardkami czy też świderkami. Tym razem proponuję zastąpić go pęczakiem. Dodatkowym świątecznym urozmaiceniem niech będą także suszone owoce żurawiny dodane do zupy nie tylko dla dekoracji, ale też dla smaku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zwykle wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest z makaronem, na przykład łazankowym, kokardkami czy też świderkami. Tym razem proponuję zastąpić go pęczakiem. Dodatkowym świątecznym urozmaiceniem niech będą także suszone owoce żurawiny dodane do zupy nie tylko dla dekoracji, ale też dla smaku.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0