Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

(0)
32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  główka
Kapusta włoska
200  g
Mięso mielone
40  g
Ryż
4  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
1.5  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.75  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.1 g
Wartość energetyczna
335.1 kcal
Tłuszcze
15.2 g
Białko
19.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pamiętam z dzieciństwa, że proces przygotowywania gołąbków był bardzo czasochłonny i skomplikowany. Może wynikało to z faktu, że moja mama zawsze robiła niemalże hurtową ilość gołąbków. Poza tym wiadomo, że dzieciom oczekiwanie na pyszności zawsze się dłuży (dorosłym zresztą też). Nagrodą za (nie)cierpliwe czekanie była wielka brytfanna pełna gołąbków duszonych pod liśćmi kapusty i oczywiście w pomidorowym sosie.

Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.

Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, bulion warzywny lub drobiowy WINIARY, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.

Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    3 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.
  • Krok 2

    5 min
    Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    5 min
    Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.
  • Krok 5

    15 min
    Dodajemy do rondla bulion warzywny lub drobiowy WINIARY, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Dodajemy do rondla bulion warzywny lub drobiowy WINIARY, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu