Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym
32min
Łatwy
0.25
główka
Kapusta włoska
25
dag
Mięso mielone
50
g
Ryż
6
łyżek
2
l
Woda
1
Cebula
1
ząbek
1
szklanka
Przecier pomidorowy
3
łyżek
Olej do smażenia
1
szczypta
Chili
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
18.24 g
Węglowodany
27.62 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartość energetyczna
325.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
3 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.
Krok 2
5 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 3
2 min
Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
Krok 4
5 min
Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.
Krok 5
15 min
Dodajemy do rondla wywar, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Pamiętam z dzieciństwa, że proces przygotowywania gołąbków był bardzo czasochłonny i skomplikowany. Może wynikało to z faktu, że moja mama zawsze robiła niemalże hurtową ilość gołąbków. Poza tym wiadomo, że dzieciom oczekiwanie na pyszności zawsze się dłuży (dorosłym zresztą też). Nagrodą za (nie)cierpliwe czekanie była wielka brytfanna pełna gołąbków duszonych pod liśćmi kapusty i oczywiście w pomidorowym sosie.
Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.
Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.
Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego
Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.
Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.
Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego
Komentarze 0