Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

0
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25  główka
Kapusta włoska
25  dag
Mięso mielone
50  g
Ryż
2  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
1  szklanka
Przecier pomidorowy
3  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.24 g
Węglowodany
27.62 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartość energetyczna
325.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
3 min
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.
Krok 2
5 min
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 3
2 min
Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
Krok 4
5 min
Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.
Krok 5
15 min
Dodajemy do rondla wywar, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Dodajemy do rondla wywar, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Pamiętam z dzieciństwa, że proces przygotowywania gołąbków był bardzo czasochłonny i skomplikowany. Może wynikało to z faktu, że moja mama zawsze robiła niemalże hurtową ilość gołąbków. Poza tym wiadomo, że dzieciom oczekiwanie na pyszności zawsze się dłuży (dorosłym zresztą też). Nagrodą za (nie)cierpliwe czekanie była wielka brytfanna pełna gołąbków duszonych pod liśćmi kapusty i oczywiście w pomidorowym sosie.

Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.

Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.

Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika