Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą
43min
Łatwy
500
g
Dynia (może być mrożona)
0.75
szklanka
Soczewica czerwona
1
Cebula
1
ząbek
1
łyżka
Masło klarowane
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Duża szczypta pieprzu cayenne
1
szczypta
Papryka chili
1
szczypta
Słodka papryka
0.9
l
Bulion warzywny lub drobiowy
5
gałązek
Świeża kolendra
trochę
Oliwa z chili
.
Wartości odżywcze
Białko
10.39 g
Węglowodany
34.48 g
Tłuszcze
7.48 g
Wartość energetyczna
234.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
4 min
Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
Krok 2
6 min
W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
Krok 4
4 min
W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
Krok 5
10 min
Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
Krok 6
4 min
Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.
Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.
Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.
Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.
Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Komentarze 0