Zupa cukiniowa z ryżem
27min
Łatwy
2
Młode nieduże cukinie
1
opakowanie
70
g
Suchy ryż
2
ząbków
1
Cebula
2
łyżek
Olej
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
0.5
Sok z połówki cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
0.25
szklanka
Śmietanka
.
Wartości odżywcze
Białko
2.83 g
Węglowodany
20.42 g
Tłuszcze
7.52 g
Wartość energetyczna
156.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
6 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.
Krok 2
3 min
Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.
Krok 3
5 min
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.
Krok 4
5 min
Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.
Krok 5
5 min
Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.
Zupa jarzynowa w apetycznej odsłonie, czyli zupa cukiniowa z ryżem to proste, a jednocześnie pyszne danie, które można przygotować w kilkanaście minut. Bazą zupy jest aromatycznie przyprawiona Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność Winiary, dzięki której nie musicie przygotowywać wywaru, czy też martwić się o to, czy macie w lodówce warzywa na zupę jarzynową.
Jeśli macie młode cukinie, nie ma potrzeby ich obierania i pozbawiania pestek. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce i dodać do gotującej się zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy cukiniowej. Smacznego :)
Jeśli macie młode cukinie, nie ma potrzeby ich obierania i pozbawiania pestek. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce i dodać do gotującej się zupy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy cukiniowej. Smacznego :)
Komentarze 0