Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem
1 godz 23 min
Średni
3
łyżek
1
l
Woda
2
Cebula
6
łyżek
Masło
200
g
Chrzan
200
ml
Śmietana kremówka
4
plastrów
Ulubiony chleb
4
Jajka
1
łyżka
Majeranek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
7.27 g
Węglowodany
14.81 g
Tłuszcze
25.1 g
Wartość energetyczna
309.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
5 min
Cebule obrać, drobno pokroić.
Krok 2
8 min
Na dnie garnka rozgrzać połowę przygotowanego masła (3 łyżki), zeszklić na nim cebulę.
Krok 3
20 min
Do zeszklonej cebuli wlać rosół. Gotować na małym ogniu.
Krok 4
5 min
W osobnym naczyniu rozmieszać chrzan ze śmietanką. Dolać odrobinę gorącego bulionu. Wymieszać i dolać do garnka z gotującym się rosołem.
Krok 5
10 min
Całość zagotować.
Krok 6
5 min
Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 7
12 min
W osobnym garnku ugotować jajka na twardo.
Krok 8
5 min
Kromki chleba pokroić na niewielkie grzanki.
Krok 9
8 min
Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła, zrumienić grzanki.
Krok 10
5 min
Zupę chrzanową podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki lub chrupiącymi grzankami.
Zupa chrzanowa to jedna z tych zup, którą u mnie w domu przyrządza się raz w roku – na Wielkanoc. Jako że na stole pojawia się ona niezwykle rzadko, gotuję ją z dużą przyjemnością. Bazę stanowi esencjonalny rosół – drobiowy lub wołowy, w zależności od preferencji. Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem to esencja świąt. Na liście składników pojawiają się bowiem wszystkie składniki, których nie może podczas Wielkanocy zabraknąć.
W poniższym przepisie specjalnie nie podaję jednego sposobu na przygotowanie rosołu. Na naszym blogu znajdziecie ich całą masę. Wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszecie frazę: rosół. Kiedy bulion będzie już gotowy, do zupy możecie dodać chleb i jajka z wielkanocnego koszyka!
Z podanych składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.
Komentarze 0