Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania
1 godz 9 min
Łatwy
500
g
Cebula
2
łyżek
700
ml
Woda
30
g
Masło
1
szczypta
Spora szczypta suszonego tymianku
1
szczypta
Sól morska
50
g
Parmezan w kawałku lub w płatkach 50 g
.
Wartości odżywcze
Białko
6.21 g
Węglowodany
12.43 g
Tłuszcze
9.79 g
Wartość energetyczna
160.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
69 min
Krok 1
60 min
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
Krok 2
8 min
Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
Krok 3
1 min
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu
Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Przygotujecie ją w trzech prostych krokach. Jedyna trudność, to konieczność wykazania się cierpliwością i… troskliwością. Cebulę trzeba bowiem długo dusić i na dodatek często jej doglądać. Nie myślcie, że zostawicie ją na kuchence i zajmiecie się swoimi sprawami. Cebula nie może się zrumienić, a ma się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować.
Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę, nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.
Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu:
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę, nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.
Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu:
Moc witamin, czyli zupa z pokrzywy z parmezanem
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Zupa krem z pieczonej papryki i bakłażana z płatkami parmezanu
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Komentarze 0