Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos pieczarkowy
1 kg
Ziemniaki
1 
Jajko
1 łyżka
Mąka
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 paczka
Mozzarella w kulkach
1 trochę
Bułka tarta
300 ml
Woda
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
450.44 kcal
Białko
26 g
Tłuszcze
18.4 g
Węglowodany
46.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Obrane ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia, po ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrabiamy masę ziemniaczaną.
Krok 2
5 min
Kulki mozzarelli obtaczamy masą ziemniaczaną, formujemy kulki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia.
Krok 3
5 min
Gdy kulki się smażą, przygotowujemy sos. Opakowanie Winiary sos pieczarkowy dokładnie mieszamy z zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu często mieszając.
Krok 4
5 min
Ziemniaczane kule wyciągamy kładziemy na ręcznik papierowy, by wsiąknął nadmiar oleju. Pózniej nakładamy i podajemy z sosem.
Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Krok 1 z 4

Obrane ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia, po ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz. Wyrabiamy masę ziemniaczaną.

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Krok 2 z 4

Kulki mozzarelli obtaczamy masą ziemniaczaną, formujemy kulki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia.

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Krok 3 z 4

Gdy kulki się smażą, przygotowujemy sos. Opakowanie Winiary sos pieczarkowy dokładnie mieszamy z zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu często mieszając.

Ziemniaczane kule z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Krok 4 z 4

Ziemniaczane kule wyciągamy kładziemy na ręcznik papierowy, by wsiąknął nadmiar oleju. Pózniej nakładamy i podajemy z sosem.

Danie, które spodoba się wszystkim fanom sera. Kulki mozzarelli obtoczone w masie ziemniaczanej, podsmażone i podane z sosem pieczarkowym WINIARY, zachwycą każdego smakosza. Rozpływający się ser, to prawdziwa poezja smaków, która wyleje się na nasze podniebienia i sprawi, że będziemy chcieli więcej. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika