Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żeberka w kapuście kiszonej
Dodaj do CookBook

Żeberka w kapuście kiszonej

(0)
3 godz 15 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Żeberka wieprzowe
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1  łyżka
Musztarda
2 
Liść laurowy
6  kulek
Ziele angielskie całe
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.9 g
Wartość energetyczna
577.9 kcal
Tłuszcze
21.2 g
Białko
83.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żeberka w kapuście kiszonej to pomysłowy przepis, który może uświetnić niejedną rodzinną uroczystość. Danie raczej podaje się od święta, ponieważ przygotowanie zajmuje ponad trzy godziny. Żeberka z kapustą to znane i cenione połączenie. Taki zestaw można spotkać na przykład w góralskiej zupie - kwaśnicy. Jednak nasz przepis na zapiekankę z takimi składnikami także warto wypróbować! Żeberka zapiekane w kapuście powinny przypaść do gustu wszystkim miłośnikom bigosu oraz grillowanego mięsa w stylu barbecue. Jeśli lubisz i jedno, i drugie, pewnie będziesz w siódmym niebie!

 

W przepisie na żeberka na kiszonej kapuście, podobnie jak w recepturach na żeberka z grilla, bardzo ważne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Mięso smaruje się bulionem z dodatkiem papryki, granulowanego czosnku i pieprzu. Przygotowane w ten sposób należy usmażyć na patelni. Kolejny krok do podsmażenie cebuli i kiszonej kapusty. Żeby pieczone żeberka z kapustą kiszoną miały naprawdę bogaty smak i aromat na tym etapie dodaje się tak, jak do bigosu, liście laurowe i ziele angielskie, a potem także musztardę i kolejną porcję bulionu. To ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość - pora na pieczenie. Umieszczone w naczyniu żaroodpornym mięso z dodatkami powinno trafić do piekarnika na minimum dwie godziny. Jak widzisz, przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej jest czasochłonny, lecz finalny efekt rekompensuje z nawiązką długie oczekiwanie.

 

Żeberka pieczone na kiszonej kapuście można zjeść ze świeżym pieczywem albo z ziemniakami. Długie pieczenie sprawia, że żeberka z piekarnika z kapustą kiszoną odznaczają się mięciutkim, łatwo odchodzącym od kości mięsem.

 

Najlepsza pora, żeby podać pieczone żeberka w kiszonej kapuście, to późna jesień lub zima. W chłodne wieczory aż się prosi o takie treściwe, rozgrzewające dania, które dodają energii i zachwycają kubki smakowe. Przepis na żeberka z kapustą z pewnością zyska swoich zwolenników, a może nawet stanie się Twoim popisowym daniem.

 

Żeberka w kiszonej kapuście według przepisu to prawdziwa uczta. Nie oznacza to jednak, że nie można lekko zmodyfikować receptury. Jeśli lubisz eksperymenty, z pewnością znajdziesz dodatkowe składniki, które będą tu pasować. Przepis na żeberka w kiszonej kapuście można wzbogacić o te same dodatki, które trafiają do bigosu - suszone śliwki, groch, leśne grzyby.

Przygotowanie

195 min
  • Krok 1

    20 min
    Żeberka pokrój na porcje, posmaruj połową bulionu ze słoika, posól, posyp słodką papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby mięso nabrało aromatu.
  • Krok 2

    10 min
    Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodając w razie potrzeby odrobinę oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj kiszoną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, musztardę i bulion drobiowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
  • Krok 4

    150 min
    W naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku ułóż warstwę kapusty z dodatkami, na niej połóż żeberka, a następnie przykryj pozostałą kapustą. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przepis na żeberka z kiszoną kapustą jest gotowy. Smacznego!
Żeberka w kapuście kiszonej

Krok 1 z 4

Żeberka pokrój na porcje, posmaruj połową bulionu ze słoika, posól, posyp słodką papryką, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Odstaw na 15 minut, aby mięso nabrało aromatu.

Żeberka w kapuście kiszonej

Krok 2 z 4

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok.

Żeberka w kapuście kiszonej

Krok 3 z 4

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodając w razie potrzeby odrobinę oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj kiszoną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, musztardę i bulion drobiowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Żeberka w kapuście kiszonej

Krok 4 z 4

W naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku ułóż warstwę kapusty z dodatkami, na niej połóż żeberka, a następnie przykryj pozostałą kapustą. Przykryj naczynie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przepis na żeberka z kiszoną kapustą jest gotowy. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczyste żeberka

    Soczyste żeberka

    1 godz 12 min Łatwy
  • Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    43 min Łatwy
  • Żeberka z papryką

    Żeberka z papryką

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu