Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i groszkiem
90min
Łatwy
1 kg
Ziemniaki
450 g
Kalafior
150 g
Groszek mrożony
2
Pierś Z Kurczaka
1 trochę
Olej
200 ml
Śmietana 12%
200 ml
Mleko 2%
1 pęczek
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
25.77 g
Węglowodany
34.71 g
Tłuszcze
8.43 g
Wartość energetyczna
330.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obierz, pokrój w talarki i podgotuj na półtwardo. Kalafior ugotuj na parze również na półtwardo. Podziel różyczki na mniejsze. Groszek ugotuj w małym rondlu.
Krok 2
15 min
Pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym rozmieszaj ze śmietanką, mlekiem i wodą w średnim rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Krok 3
55 min
Połowę ziemniaków wyłóż na dno naczynia do zapiekania. Przykryj połową kalafiora i groszku, a następnie polej sosem śmietanowo-ziołowym. Dodaj kurczaka i jeszcze trochę sosu. Wyłóż pozostały kalafior, groszek, kurczaka, a na końcu pozostałe ziemniaki. Polej resztą sosu. Zapiekaj w 180°C około 45 minut.
Aromatyczna, lekka zapiekanka, pełna warzyw, z delikatnym kurczakiem w aromatycznym sosie. To świetna propozycja zarówno na rodzinny obiad jak i spotkanie z przyjaciółmi.
Komentarze 0