Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

0
1 godz 55 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest teachmetiger

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Szpinak Baby
1  kg
Ziemniaki
10  plastrów
Boczek wędzony
2  łyżek
Masło
1 
Cebula
1 
Por
1  ząbek
6  gałązek
Szczypiorek
250  g
Ser ricotta
200  g
Ser feta
0.33  szklanka
Śmietana kremówa 30%
100  ml
Śmietana kwaśna 12%
5 
Jajko
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2  łyżeczek
Oregano
1  łyżeczka
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżka
Oliwa z oliwek
80  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.11 g
Węglowodany
32.83 g
Tłuszcze
50.46 g
Wartość energetyczna
675.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź ziemniaki na durszlaku.
Krok 2
10 min
Szpinak opłucz i osusz na ściereczce. Do garnka po ziemniakach wrzuć szpinak, przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zamieszaj szpinak. Gotuj jeszcze chwilę, aż liście zwiędną. Odcedź szpinak na sitku. Poczekaj aż trochę ostygnie.
Krok 3
10 min
W tym czasie na suchej patelni przesmaż boczek.
Krok 4
3 min
Cebulę pokrój w kosteczkę.
Krok 5
2 min
Por przekrój wzdłuż, a powstałe części ponownie wzdłuż. Następnie w poprzek.
Krok 6
5 min
Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.
Krok 7
10 min
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, dodaj por i czosnek. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut, natomiast pod koniec dodaj szczypiorek.
Krok 8
5 min
Jaja roztrzep z kremówką, dodaj sól i pieprz.
Krok 9
5 min
Szpinak dokładnie odsącz, przełóż na deskę i grubo posiekaj. Do szpinaku dodaj zawartość patelni. Dodaj 1 łyżeczkę oregano i pozostałe przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
Krok 10
5 min
Dodaj połowę ricotty oraz wkrusz połowę fety. Wlej masę jajeczno-śmietanową i delikatnie wymieszaj. Resztę sera wymieszaj z kwaśną śmietaną.
Krok 11
5 min
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Rozłóż plastry bekonu. Wyłóż masę szpinakowo-serową. Rozprowadź mieszankę serowo-śmietanową. Przykryj resztą ziemniaków. Posól i popieprz. Na wierzchu połóż plastry sera. Posyp go łyżeczką oregano.
Krok 12
40 min
Zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 1 z 12

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź ziemniaki na durszlaku.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 2 z 12

Szpinak opłucz i osusz na ściereczce. Do garnka po ziemniakach wrzuć szpinak, przykryj garnek pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zamieszaj szpinak. Gotuj jeszcze chwilę, aż liście zwiędną. Odcedź szpinak na sitku. Poczekaj aż trochę ostygnie.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 3 z 12

W tym czasie na suchej patelni przesmaż boczek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 4 z 12

Cebulę pokrój w kosteczkę.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 5 z 12

Por przekrój wzdłuż, a powstałe części ponownie wzdłuż. Następnie w poprzek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 6 z 12

Czosnek przeciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 7 z 12

Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, dodaj por i czosnek. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 8 minut, natomiast pod koniec dodaj szczypiorek.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 8 z 12

Jaja roztrzep z kremówką, dodaj sól i pieprz.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 9 z 12

Szpinak dokładnie odsącz, przełóż na deskę i grubo posiekaj. Do szpinaku dodaj zawartość patelni. Dodaj 1 łyżeczkę oregano i pozostałe przyprawy. Delikatnie wymieszaj.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 10 z 12

Dodaj połowę ricotty oraz wkrusz połowę fety. Wlej masę jajeczno-śmietanową i delikatnie wymieszaj. Resztę sera wymieszaj z kwaśną śmietaną.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 11 z 12

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Na dno wyłóż połowę ziemniaków. Posyp je solą i pieprzem. Rozłóż plastry bekonu. Wyłóż masę szpinakowo-serową. Rozprowadź mieszankę serowo-śmietanową. Przykryj resztą ziemniaków. Posól i popieprz. Na wierzchu połóż plastry sera. Posyp go łyżeczką oregano.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

Krok 12 z 12

Zapiekaj pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem ziemniakami i serem to danie obiadowe, które zachwyca smakiem. Zapiekankę upieczesz w żaroodpornym naczyniu, dzięki czemu kolorowe warstwy dania będą widoczne dla wszystkich uczestników posiłku. Zobacz, jak wyczarować aromatyczny obiad dla najbliższych!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.1g / 16%
Węglowodany
32.8g / 19%
Tłuszcze
50.5g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika