Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Ziemniaki
500 g
Mielonka wieprzowa
1 paczka
Śmietana
1 ząbek
Czosnek
30 dag
Ser żółty
2 łyżek
1 
Cebula
3 płaskich łyżek
Masło
1 trochę
Curry
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1081.41 kcal
Tłuszcze
64.36 g
Węglowodany
74.11 g
Białko
55.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
25 min
Obrać ziemniaki i ugotować, Następnie ubić je na puree dodając 1 łyżkę śmietany i masło. Gotowe ziemniaki odstawić.
Krok 2
20 min
Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem cebuli i curry. Zetrzeć ser.
Krok 3
25 min
SOS: Do miseczki przelać resztę śmietany, dodać 2 łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przyprawić do smaku. Gotowy Sos odstawić do lodówki na ok 10-15 min.
Krok 4
30 min
Zapiekanka: Ugotowane Ziemniaki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego , rozprowadzić ziemniaki na całej powierzchni naczynia , następnie podsmażone mięso z cebula rozłożyć na wierzch ziemniaków , zalać całość sosem czosnkowym i posypać startym serem. Wypiekać ok 20-30 min w temp 180 stopni
Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

Krok 1 z 4

Obrać ziemniaki i ugotować, Następnie ubić je na puree dodając 1 łyżkę śmietany i masło. Gotowe ziemniaki odstawić.

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

Krok 2 z 4

Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem cebuli i curry. Zetrzeć ser.

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

Krok 3 z 4

SOS: Do miseczki przelać resztę śmietany, dodać 2 łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przyprawić do smaku. Gotowy Sos odstawić do lodówki na ok 10-15 min.

Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

Krok 4 z 4

Zapiekanka: Ugotowane Ziemniaki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego , rozprowadzić ziemniaki na całej powierzchni naczynia , następnie podsmażone mięso z cebula rozłożyć na wierzch ziemniaków , zalać całość sosem czosnkowym i posypać startym serem. Wypiekać ok 20-30 min w temp 180 stopni

Ziemniaki wdzięcznie prezentują się w każdej odsłonie. Jak wykorzystać je w domowej zapiekance? Poznaj niezwykłą zapiekankę z puree z ziemniaków i mięsa mielonego. Jej atutem jest aromatyczny sos powstały na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, ziół i curry. Przygotuj danie, które rozgrzeje całą rodzinę, nawet w największe mrozy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika