Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji
100min
Łatwy
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
Jajko
1 szklanka
Mleko
1 łyżeczka
Sól
1 Płaska łyżka
Olej rzepakowy
20 porcji
Dynia
20 porcji
Pierś z kurczaka
8 płaskich łyżek
15 porcji
Mozzarella
1 Płaska łyżka
Masło
4 łyżeczek
20 porcji
Dynia
2 płaskich łyżek
150 ml
Kwaśna śmietana
1 szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
0 min
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy z dodatkiem oleju za pomocą blendera na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu aż ciasto się lekko zarumieni.
Krok 2
0 min
Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Dodajemy dynię pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy aż dynia będzie miękka. Posypujemy obficie przyprawą gyros oraz solimy. Pod koniec dodajemy kukurydzę oraz fasolę i mieszamy. Tak przygotowany farsz wykłady kolejno na każdy naleśnik , uprzednio posmarowany cienka warstwą majonezu. Na koniec posypujemy obficie startym na tarku serem mozzarella i zwijamy w ruloniki.
Krok 3
0 min
Dynię ścieramy na traku o grubych oczkach. Łączymy ze śmietaną , majonezem i przyprawiamy do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać naleśniki wlewamy przygotowany sos dyniowo-śmietanowy.
Krok 4
0 min
Na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem cukru karmelizujemy nasiona goji.
Krok 5
0 min
Wypełnione farszem naleśniki układamy kolejno w naczyniu wypełnionym sosem dyniowo-śmietanowym i posypujemy wszystko mozzarellą oraz skarmelizowanymi nasionami goji.
Komentarze 0