Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekana karkówka w zupie cebulowej
Dodaj do CookBook

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Karkówka wieprzowa
200  g
Cebula
750  ml
Śmietana 30%
2  opakowań
Zupa cebulowa Szlachetne Smaki WINIARY
40  ml
Olej rzepakowy
40  g
Masło
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Suszony czosnek
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
973 kcal
Tłuszcze
80.4 g
Białko
43.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karkówka wieprzowa to uniwersalny składnik nadający się do duszenia, pieczenia, smażenia czy grillowania. Wszystkim miłośnikom treściwych, sycących potraw polecamy przepis na karkówkę z zupą cebulową. To dobry pomysł na obiad, gdy zwyczajne kotlety czy dania z makaronem już Ci się znudziły. Karkówka w zupie cebulowej jest miękka, soczysta i aromatyczna. Duża ilość sosu sprawia, że mięso nie będzie przesuszone, a kombinacja czosnku, papryki, soli i pieprzu nadaje odpowiednią ostrość i wyrazistość.

 

Karkówka pieczona w zupie cebulowej ma prostą recepturę, którą łatwo zapamiętać. Zacznij od pocięcia mięsa na plastry i doprawienia przyprawami z listy. Następnie należy w misce wymieszać zupę cebulową w proszku i śmietankę. Połowa stworzonego w ten sposób sosu powinna trafić na dno brytfanny lub innego żaroodpornego naczynia, w którym będzie piekła się karkówka. Plastry mięsa należy wstępnie podsmażyć i dopiero później dołożyć do sosu. Kolejny krok to wyłożenie usmażonej na maśle posiekanej cebuli. Na cebulę powinna trafić kolejna porcja sosu. Tak przygotowane danie piecze się przez około 40 minut.

 

Karkówka pieczona z zupą cebulową najlepiej komponuje się z ziemniakami i mizerią. Można też podawać ją ze świeżym chlebem albo z kaszą, która będzie wchłaniać gęsty sos.

 

Sprawdź również inne przepisy:

karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

soczysta karkówka z pieczarkami

karkówka smażona z sosem

karkówka po meksykańsku

karkówka pieczona z jabłkami

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Karkówkę potnij na grube plastry, lekko rozbij tłuczkiem (rozbijanie możesz pominąć). Przypraw mięso papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W misce wymieszaj śmietankę z zupą cebulową w proszku. Połowę powstałego sosu przelej na dno szerokiego a płytkiego naczynia żaroodpornego. Resztę sosu zostaw na później.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni podsmaż krótko plastry karkówki na oleju z każdej strony, aby zamknąć pory. Obsmażone kawałki odkładaj do żaroodpornego naczynia z sosem cebulowym.
  • Krok 4

    10 min
    Pokrój cebulę w piórka. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść ostrożnie masło i podsmaż cebulę. Smaż ją krótko – tylko do momentu aż zmięknie. Usmażoną cebulę wyłóż na mięso, a całość polej pozostałym cebulowym sosem.
  • Krok 5

    40 min
    Przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 40 minut w 190°C.
  • Krok 6

    5 min
    Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i mizerią.
  • Tip 1

    5 min
    Jeśli lubisz większą ilość sosu to możesz podwoić ilość śmietanki i zupy cebulowej w proszku. Ale pamiętaj, że gdy zalejesz mięso większą iloscią sosu czas pieczenia może się wtedy trochę wydłużyć.
Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 1 z 7

Karkówkę potnij na grube plastry, lekko rozbij tłuczkiem (rozbijanie możesz pominąć). Przypraw mięso papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do lodówki.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 2 z 7

W misce wymieszaj śmietankę z zupą cebulową w proszku. Połowę powstałego sosu przelej na dno szerokiego a płytkiego naczynia żaroodpornego. Resztę sosu zostaw na później.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 3 z 7

Na patelni podsmaż krótko plastry karkówki na oleju z każdej strony, aby zamknąć pory. Obsmażone kawałki odkładaj do żaroodpornego naczynia z sosem cebulowym.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 4 z 7

Pokrój cebulę w piórka. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść ostrożnie masło i podsmaż cebulę. Smaż ją krótko – tylko do momentu aż zmięknie. Usmażoną cebulę wyłóż na mięso, a całość polej pozostałym cebulowym sosem.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 5 z 7

Przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 40 minut w 190°C.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Krok 6 z 7

Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i mizerią.

Zapiekana karkówka w zupie cebulowej

Tip 1 z 7

Jeśli lubisz większą ilość sosu to możesz podwoić ilość śmietanki i zupy cebulowej w proszku. Ale pamiętaj, że gdy zalejesz mięso większą iloscią sosu czas pieczenia może się wtedy trochę wydłużyć.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kiełbasa zapiekana w boczku

    Biała kiełbasa zapiekana w boczku

    56 min Łatwy
  • Ryba zapiekana pod pierzynką

    Ryba zapiekana pod pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

    Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

    1 godz 1 min Łatwy
  • Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami

    Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu