Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karkówka wieprzowa to uniwersalny składnik nadający się do duszenia, pieczenia, smażenia czy grillowania. Wszystkim miłośnikom treściwych, sycących potraw polecamy przepis na karkówkę z zupą cebulową. To dobry pomysł na obiad, gdy zwyczajne kotlety czy dania z makaronem już Ci się znudziły. Karkówka w zupie cebulowej jest miękka, soczysta i aromatyczna. Duża ilość sosu sprawia, że mięso nie będzie przesuszone, a kombinacja czosnku, papryki, soli i pieprzu nadaje odpowiednią ostrość i wyrazistość.
Karkówka pieczona w zupie cebulowej ma prostą recepturę, którą łatwo zapamiętać. Zacznij od pocięcia mięsa na plastry i doprawienia przyprawami z listy. Następnie należy w misce wymieszać zupę cebulową w proszku i śmietankę. Połowa stworzonego w ten sposób sosu powinna trafić na dno brytfanny lub innego żaroodpornego naczynia, w którym będzie piekła się karkówka. Plastry mięsa należy wstępnie podsmażyć i dopiero później dołożyć do sosu. Kolejny krok to wyłożenie usmażonej na maśle posiekanej cebuli. Na cebulę powinna trafić kolejna porcja sosu. Tak przygotowane danie piecze się przez około 40 minut.
Karkówka pieczona z zupą cebulową najlepiej komponuje się z ziemniakami i mizerią. Można też podawać ją ze świeżym chlebem albo z kaszą, która będzie wchłaniać gęsty sos.
Sprawdź również inne przepisy:
karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym
Karkówkę potnij na grube plastry, lekko rozbij tłuczkiem (rozbijanie możesz pominąć). Przypraw mięso papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do lodówki.
W misce wymieszaj śmietankę z zupą cebulową w proszku. Połowę powstałego sosu przelej na dno szerokiego a płytkiego naczynia żaroodpornego. Resztę sosu zostaw na później.
Na patelni podsmaż krótko plastry karkówki na oleju z każdej strony, aby zamknąć pory. Obsmażone kawałki odkładaj do żaroodpornego naczynia z sosem cebulowym.
Pokrój cebulę w piórka. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść ostrożnie masło i podsmaż cebulę. Smaż ją krótko – tylko do momentu aż zmięknie. Usmażoną cebulę wyłóż na mięso, a całość polej pozostałym cebulowym sosem.
Przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 40 minut w 190°C.
Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i mizerią.
Jeśli lubisz większą ilość sosu to możesz podwoić ilość śmietanki i zupy cebulowej w proszku. Ale pamiętaj, że gdy zalejesz mięso większą iloscią sosu czas pieczenia może się wtedy trochę wydłużyć.