Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami
115min
Łatwy
450 g
Mąka pszenna
7 g
Drożdże
125 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
100 g
Dynia
1
Jajko
500 ml
Mleko
2
Jabłka
.
Wartości odżywcze
Białko
9.29 g
Węglowodany
47.08 g
Tłuszcze
4.29 g
Wartość energetyczna
259.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
40 min
Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej mleko oraz wbij jajko. Wrzuć puree z dyni. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40minut.
Krok 2
10 min
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś pod przykryciem parę minut.
Krok 3
5 min
Do rondla wlej 400 ml mleka. Zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp budyń i energicznie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej budyń z resztą mleka. Mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 4
5 min
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj budyń oraz posyp jabłkami.
Krok 5
30 min
Całość zwiń w roladkę i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce obok siebie i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 6
25 min
Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Komentarze 0