Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
10 10 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Mąka pszenna
7 g
Drożdże
125 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
100 g
Dynia
1 
Jajko
500 ml
Mleko
2 
Jabłka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.08 g
Wartość energetyczna
259.51 kcal
Białko
9.29 g
Tłuszcze
4.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
40 min
Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej mleko oraz wbij jajko. Wrzuć puree z dyni. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40minut.
Krok 2
10 min
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś pod przykryciem parę minut.
Krok 3
5 min
Do rondla wlej 400 ml mleka. Zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp budyń i energicznie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej budyń z resztą mleka. Mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 4
5 min
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj budyń oraz posyp jabłkami.
Krok 5
30 min
Całość zwiń w roladkę i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce obok siebie i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 6
25 min
Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 1 z 6

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej mleko oraz wbij jajko. Wrzuć puree z dyni. Dokładnie wyrób jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40minut.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 2 z 6

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś pod przykryciem parę minut.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 3 z 6

Do rondla wlej 400 ml mleka. Zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp budyń i energicznie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej budyń z resztą mleka. Mieszaj cały czas aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 4 z 6

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozsmaruj budyń oraz posyp jabłkami.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 5 z 6

Całość zwiń w roladkę i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce obok siebie i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Zakręcone dyniowe bułeczki z budyniem i jabłkami

Krok 6 z 6

Bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika