Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

0
1 godz
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

35  dag
Łosoś wędzony w plastrach
1 
Czerwona cebula
1 
Awokado
1  pęczek
Koperek
250  ml
Woda
20  dag
Mąka
10  dag
Masło
5 
Jajka
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.32 g
Węglowodany
7.71 g
Tłuszcze
37.83 g
Wartość energetyczna
422.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
1 min
Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.
Krok 2
10 min
250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Krok 3
10 min
Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.
Krok 4
1 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Krok 5
10 min
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.
Krok 6
17 min
Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.
Krok 7
3 min
Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.
Krok 8
3 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.
Krok 9
2 min
Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.
Krok 10
3 min
Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 1 z 10

Składniki: Sól, Jajka, Masło, Mąka, Woda

Zacznij od przygotowania ptysiów, jeśli masz zamiar upiec je samodzielnie. Jeśli masz gotowe ptysie - przejdź od razu do kroku 7.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 2 z 10

250 ml wody zagotuj z solą i masłem. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 3 z 10

Po wystudzeniu ciasta dodawaj do niego kolejno jajka i cały czas ucieraj, aby uzyskać jednolitą masę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 4 z 10

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 5 z 10

Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (możesz też użyć woreczka z grubej folii, w którym odetniesz jeden z rogów) i wyciskaj porcje wielkości orzecha włoskiego na przygotowaną blachę.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 6 z 10

Ptysie piecz 15 - 20 minut, do momentu aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 7 z 10

Wystudzone ptysie przekrój w poziomie na pół.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 8 z 10

Cebulę obierz i pokrój w piórka, awokado w plasterki, a plastry łososia na mniejsze kawałki.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 9 z 10

Połówki ptysi posmaruj od wewnątrz Sosem Chrzanowym Winiary.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 10 z 10

Na ich dolnych częściach ułóż pokrojone składniki i posyp je posiekanym koperkiem, a na koniec przykryj górnymi częściami ptysi.

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem to doskonała propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i bardzo apetyczną formą. Możesz łatwo je przygotować, wypiekając ptysie samodzielnie lub kupując gotowe - np. w cukierni. Ich smak dopełni Sos Chrzanowy Winiary, który idealnie komponuje się z innymi składnikami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika