Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
160 g
Cukier
95 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
95 g
Mąka ziemniaczana
150 ml
Woda
1 
Limonka
100 g
Cukier
1 paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
100 ml
Śmietana 36%
150 g
Serek mascarpone
0.5 kubek
Truskawki
400 ml
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
14.4 g
Białko
9.24 g
Wartość energetyczna
388.32 kcal
Węglowodany
58.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
1 min
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.
Krok 2
4 min
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.
Krok 3
1 min
Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.
Krok 4
4 min
Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Krok 5
30 min
Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.
Krok 6
1 min
Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.
Krok 7
4 min
Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.
Krok 8
7 min
W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.
Krok 9
2 min
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.
Krok 10
5 min
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.
Krok 11
1 min
Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.
Krok 12
5 min
W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.
Krok 13
3 min
Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.
Krok 14
1 min
Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.
Krok 15
1 min
Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.
Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 1 z 15

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 2 z 15

Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 3 z 15

Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 4 z 15

Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 5 z 15

Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 6 z 15

Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 7 z 15

Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 8 z 15

W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 9 z 15

Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 10 z 15

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 11 z 15

Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 12 z 15

W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 13 z 15

Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 14 z 15

Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Krok 15 z 15

Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.

Przygotowałem proste ciasto, które w domowym zaciszu, bez problemu upiecze każdy z Was. Jest nie tylko proste, ale przede wszystkim niezwykle dobre :) Delikatny biszkopt nasączony orzeźwiającym ponczem, przełożony aksamitnym kremem budyniowym ze świeżymi truskawkami to doskonały sposób na wiosenną dawkę słodkiej przyjemności. Mam nadzieję, że i Wy się o tym przekonacie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika