Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Boczek
1 Płaska łyżka
Sól
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
1 
Cebula
1 
Cytryna
60 ml
Ocet
2 płaskich łyżek
Cukier
2 płaskich łyżek
Jestem sosem zrobionym z soi (tamari)
2 
Ogórek
1 
Marchewka
3 
Bułeczki francuskie
1 pęczek
Kolendra
1 
Chili
4 płaskich łyżek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Krok 2
5 min
Ostrym nożem wytnij kratkę na skórce boczku.
Krok 3
2 min
W miseczce wymieszaj sól, oliwę oraz Sos sojowy Maggi i wetrzyj w boczek, szczególnie w nacięcia.
Krok 4
2 min
Przełóż mięso do naczynia do zapiekania skórką do dołu i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika, a temperaturę zwiększ do 220°C.
Krok 5
2 min
Ostrożnie wyjmij boczek, a na dnie ułóż cebulę i cytrynę pokrojone w plasterki. Na nich umieść boczek skórką do góry i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca.
Krok 6
5 min
W dużej misce wymieszaj ocet, cukier i 1 łyżkę Sosu sojowego Maggi, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony w ukośne plasterki ogórek i pokrojoną w długie słupki marchewkę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 7
5 min
Bagietki przekrój na pół, a następnie każdą połówkę natnij wzdłuż. Do środka włóż 2–3 plastry boczku i marynowane ogórki z marchewką, po czym posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym w cienkie plastry chili.
Krok 8
0 min
Majonez dopraw pozostałym Sosem sojowym Maggi i podawaj do kanapek.
Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 2 z 8

Ostrym nożem wytnij kratkę na skórce boczku.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 3 z 8

W miseczce wymieszaj sól, oliwę oraz Sos sojowy Maggi i wetrzyj w boczek, szczególnie w nacięcia.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 4 z 8

Przełóż mięso do naczynia do zapiekania skórką do dołu i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika, a temperaturę zwiększ do 220°C.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 5 z 8

Ostrożnie wyjmij boczek, a na dnie ułóż cebulę i cytrynę pokrojone w plasterki. Na nich umieść boczek skórką do góry i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 6 z 8

W dużej misce wymieszaj ocet, cukier i 1 łyżkę Sosu sojowego Maggi, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony w ukośne plasterki ogórek i pokrojoną w długie słupki marchewkę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 7 z 8

Bagietki przekrój na pół, a następnie każdą połówkę natnij wzdłuż. Do środka włóż 2–3 plastry boczku i marynowane ogórki z marchewką, po czym posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym w cienkie plastry chili.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 8 z 8

Majonez dopraw pozostałym Sosem sojowym Maggi i podawaj do kanapek.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw to propozycja dla tych, którzy uwielbiają nowe smaki. Upieczony boczek jest tutaj miękki, ale skórkę ma chrupiącą, a w połączeniu z ogórkiem i marchewką daje niepowtarzalne doznania smakowe. Doprawienie kanapki Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą kolendrą jest dopełnieniem smakowitego efektu azjatyckiej kanapki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika