55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
16.7g / 17%
Węglowodany
14.2g / 14%
Tłuszcze
31.2g / 69%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

(0)
45min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Boczek
1  Płaska łyżka
Sól
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1  Płaska łyżka
Sos sojowy
1 
Cebula
1 
Cytryna
60  ml
Ocet
2  płaskich łyżek
Cukier
2  płaskich łyżek
Sos sojowy
2 
Ogórek
1 
Marchewka
6 
Bułeczki francuskie
1  pęczek
Kolendra
1 
Chili
4  płaskich łyżek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.71 g
Węglowodany
14.17 g
Tłuszcze
31.16 g
Wartość energetyczna
622.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw to propozycja dla tych, którzy uwielbiają nowe smaki. Upieczony boczek jest tutaj miękki, ale skórkę ma chrupiącą, a w połączeniu z ogórkiem i marchewką daje niepowtarzalne doznania smakowe. Doprawienie kanapki Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą kolendrą jest dopełnieniem smakowitego efektu azjatyckiej kanapki.
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Krok 2
5 min
Ostrym nożem wytnij kratkę na skórce boczku.
Krok 3
2 min
W miseczce wymieszaj sól, oliwę oraz Sos sojowy Maggi i wetrzyj w boczek, szczególnie w nacięcia.
Krok 4
2 min
Przełóż mięso do naczynia do zapiekania skórką do dołu i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika, a temperaturę zwiększ do 220°C.
Krok 5
2 min
Ostrożnie wyjmij boczek, a na dnie ułóż cebulę i cytrynę pokrojone w plasterki. Na nich umieść boczek skórką do góry i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca.
Krok 6
5 min
W dużej misce wymieszaj ocet, cukier i 1 łyżkę Sosu sojowego Maggi, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony w ukośne plasterki ogórek i pokrojoną w długie słupki marchewkę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 7
5 min
Bagietki przekrój na pół, a następnie każdą połówkę natnij wzdłuż. Do środka włóż 2–3 plastry boczku i marynowane ogórki z marchewką, po czym posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym w cienkie plastry chili.
Krok 8
0 min
Majonez dopraw pozostałym Sosem sojowym Maggi i podawaj do kanapek.
Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 2 z 8

Ostrym nożem wytnij kratkę na skórce boczku.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 3 z 8

W miseczce wymieszaj sól, oliwę oraz Sos sojowy Maggi i wetrzyj w boczek, szczególnie w nacięcia.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 4 z 8

Przełóż mięso do naczynia do zapiekania skórką do dołu i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika, a temperaturę zwiększ do 220°C.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 5 z 8

Ostrożnie wyjmij boczek, a na dnie ułóż cebulę i cytrynę pokrojone w plasterki. Na nich umieść boczek skórką do góry i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 6 z 8

W dużej misce wymieszaj ocet, cukier i 1 łyżkę Sosu sojowego Maggi, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony w ukośne plasterki ogórek i pokrojoną w długie słupki marchewkę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 7 z 8

Bagietki przekrój na pół, a następnie każdą połówkę natnij wzdłuż. Do środka włóż 2–3 plastry boczku i marynowane ogórki z marchewką, po czym posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym w cienkie plastry chili.

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

Krok 8 z 8

Majonez dopraw pozostałym Sosem sojowym Maggi i podawaj do kanapek.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika