Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

0
1 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70  dag
Mięso mielone wieprzowe
1  paczka
Ciasto Francuskie
1 
Jajko
1 
Cebula
2  ząbków
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
30  dag
Pieczarki
1  pęczek
Natka pietruszki
2  płaskich łyżek
Olej
1 
Żółtko
trochę
Sezam
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.18 g
Węglowodany
26.51 g
Tłuszcze
41.2 g
Wartość energetyczna
579.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
10 min
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.<br/>Żurek rozmieszać w 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody i odstawić na parę minut.<br/>Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Krok 2
15 min
Do mięsa mielonego wsypać tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przygotowany żurek, wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.<br/>Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa rodzaje pasków : szersze (4 cm.) i węższe (2 cm.).<br/>Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia o wymiarach blachy, której będziemy piec mięso<br/>Na papierze z pasków ułożyć na przemian (szerszych i węższych) "gwiazdę"
Krok 4
10 min
Z mięsa uformować kulę. ułożyć ją na środku tejże "gwiazdy"<br/>W mięsnej kuli zrobić pięścią w miarę głęboki dołek .<br/>Obłożyć mięso paskami ciasta, tak aby powstał "koszyczek".Delikatnie zlepić na środku.
Krok 5
50 min
Roztrzepać żółtko, posmarować paski ciasta i oprószyć sezamem..<br/>Tak przygotowaną pieczeń wraz z papierem przenieść na blachę.<br/>Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 min.<br/>W trakcie pieczenia aby ciasto się za mocno nie przypiekło nakryć folią aluminiową.
Krok 6
10 min
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki.<br/>Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pieczarki ok.3 min.<br/>10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
Krok 7
5 min
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i z dowolną surówką. <br/>Posypać zieloną pietruszką. Smacznego.
WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 1 z 7

Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.<br/>Żurek rozmieszać w 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody i odstawić na parę minut.<br/>Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 2 z 7

Do mięsa mielonego wsypać tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przygotowany żurek, wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.<br/>Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 3 z 7

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa rodzaje pasków : szersze (4 cm.) i węższe (2 cm.).<br/>Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia o wymiarach blachy, której będziemy piec mięso<br/>Na papierze z pasków ułożyć na przemian (szerszych i węższych) "gwiazdę"

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 4 z 7

Z mięsa uformować kulę. ułożyć ją na środku tejże "gwiazdy"<br/>W mięsnej kuli zrobić pięścią w miarę głęboki dołek .<br/>Obłożyć mięso paskami ciasta, tak aby powstał "koszyczek".Delikatnie zlepić na środku.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 5 z 7

Roztrzepać żółtko, posmarować paski ciasta i oprószyć sezamem..<br/>Tak przygotowaną pieczeń wraz z papierem przenieść na blachę.<br/>Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 min.<br/>W trakcie pieczenia aby ciasto się za mocno nie przypiekło nakryć folią aluminiową.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 6 z 7

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki.<br/>Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pieczarki ok.3 min.<br/>10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 7 z 7

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i z dowolną surówką. <br/>Posypać zieloną pietruszką. Smacznego.

Idealna pieczeń na wielkanocny obiad.
W środku pyszne, soczyste mięso z delikatnym posmakiem żurku, a na zewnątrz chrupiące ciasto francuskie..
Przyprawienie mięsa żurkiem sprawi, że pieczeń będzie nie tylko soczysta i miękka ale również wyjątkowa w smaku.
Żurek WINIARY sporządzony z mąki z polskich zbóż, czosnku, cebuli i przypraw doskonale przyprawi nasze danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.2g / 15%
Węglowodany
26.5g / 18%
Tłuszcze
41.2g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika