Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70 dag
Mięso mielone wieprzowe
1 paczka
Ciasto Francuskie
1 
Jajko
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
30 dag
Pieczarki
1 pęczek
Natka pietruszki
2 płaskich łyżek
Olej
1 
Żółtko
1 trochę
Sezam
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
22.18 g
Węglowodany
26.51 g
Wartość energetyczna
579.86 kcal
Tłuszcze
41.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
10 min
Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.<br/>Żurek rozmieszać w 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody i odstawić na parę minut.<br/>Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Krok 2
15 min
Do mięsa mielonego wsypać tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przygotowany żurek, wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.<br/>Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa rodzaje pasków : szersze (4 cm.) i węższe (2 cm.).<br/>Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia o wymiarach blachy, której będziemy piec mięso<br/>Na papierze z pasków ułożyć na przemian (szerszych i węższych) "gwiazdę"
Krok 4
10 min
Z mięsa uformować kulę. ułożyć ją na środku tejże "gwiazdy"<br/>W mięsnej kuli zrobić pięścią w miarę głęboki dołek .<br/>Obłożyć mięso paskami ciasta, tak aby powstał "koszyczek".Delikatnie zlepić na środku.
Krok 5
50 min
Roztrzepać żółtko, posmarować paski ciasta i oprószyć sezamem..<br/>Tak przygotowaną pieczeń wraz z papierem przenieść na blachę.<br/>Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 min.<br/>W trakcie pieczenia aby ciasto się za mocno nie przypiekło nakryć folią aluminiową.
Krok 6
10 min
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki.<br/>Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pieczarki ok.3 min.<br/>10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
Krok 7
5 min
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i z dowolną surówką. <br/>Posypać zieloną pietruszką. Smacznego.
WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 1 z 7

Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.<br/>Żurek rozmieszać w 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody i odstawić na parę minut.<br/>Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 2 z 7

Do mięsa mielonego wsypać tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przygotowany żurek, wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.<br/>Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 3 z 7

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa rodzaje pasków : szersze (4 cm.) i węższe (2 cm.).<br/>Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia o wymiarach blachy, której będziemy piec mięso<br/>Na papierze z pasków ułożyć na przemian (szerszych i węższych) "gwiazdę"

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 4 z 7

Z mięsa uformować kulę. ułożyć ją na środku tejże "gwiazdy"<br/>W mięsnej kuli zrobić pięścią w miarę głęboki dołek .<br/>Obłożyć mięso paskami ciasta, tak aby powstał "koszyczek".Delikatnie zlepić na środku.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 5 z 7

Roztrzepać żółtko, posmarować paski ciasta i oprószyć sezamem..<br/>Tak przygotowaną pieczeń wraz z papierem przenieść na blachę.<br/>Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 min.<br/>W trakcie pieczenia aby ciasto się za mocno nie przypiekło nakryć folią aluminiową.

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 6 z 7

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki.<br/>Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pieczarki ok.3 min.<br/>10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .

WIELKANOCNY WIENIEC Z MIĘSA MIELONEGO O SMAKU ŻURKU W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Krok 7 z 7

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i z dowolną surówką. <br/>Posypać zieloną pietruszką. Smacznego.

Idealna pieczeń na wielkanocny obiad.
W środku pyszne, soczyste mięso z delikatnym posmakiem żurku, a na zewnątrz chrupiące ciasto francuskie..
Przyprawienie mięsa żurkiem sprawi, że pieczeń będzie nie tylko soczysta i miękka ale również wyjątkowa w smaku.
Żurek WINIARY sporządzony z mąki z polskich zbóż, czosnku, cebuli i przypraw doskonale przyprawi nasze danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika