WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM
162min
Łatwy
1 opakowanie
2
Kiełbasa biała
2
Jajko
1 łyżka
Śmietanka, płyn, światło (krem kawowy lub krem stołowy)
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
21.69 g
Węglowodany
5.54 g
Tłuszcze
32.09 g
Wartość energetyczna
458.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
162 min
Krok 1
8 min
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 2
10 min
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Krok 3
120 min
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Krok 4
10 min
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Krok 5
5 min
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Krok 6
4 min
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Krok 7
5 min
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
Komentarze 0