Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

0
2 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Kiełbasa biała
2 
Jajko
1  łyżka
Śmietanka, płyn, światło (krem kawowy lub krem stołowy)
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.69 g
Węglowodany
5.54 g
Tłuszcze
32.09 g
Wartość energetyczna
458.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

162 min
Krok 1
8 min
Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.
Krok 2
10 min
Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.
Krok 3
120 min
Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.
Krok 4
10 min
Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.
Krok 5
5 min
Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.
Krok 6
4 min
Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.
Krok 7
5 min
Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!
WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 1 z 7

Wcześniej przygotować jajka. Ugotować na twardo, przelać zimną wodą, ostudzić i obrać ze skorupek.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 2 z 7

Na folii do żywności ułożyć jajka jedno obok drugiego szerszymi czubkami do siebie. Zawinąć jedną warstwą folii. Na pozostałym kawałku folii rozłożyć 4 patyczki do szaszłyków. Odległość pomiędzy patyczkami to ok. 2 cm. Na tak rozłożone patyczki zwijamy folię wraz z jajkami. Wystające po bokach patyczki ściągamy delikatnie gumką recepturką na tyle, aby patyki wcięły się w jajka i pozostawiły na nim ślad rowków.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 3 z 7

Jajka w folii odstawiamy na ok. 2 godz.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 4 z 7

Kiełbasę ugotuj w ok. 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plasterki lub w większe kawałki. Wodę z gotowania zachowaj.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 5 z 7

Żurek rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do wywaru z kiełbasy. Całość gotuj 5 min. Dopraw do smaku pieprzem, w miarę potrzeby również solą.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 6 z 7

Jajka rozwiń z folii i delikatnie pokrój na grubsze plasterki.

WIELKANOCNO-WIOSENNY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM

Krok 7 z 7

Żurek wraz z kiełbasą nałóż na talerze, dodaj "kwiatki z jajek" i ozdób pietruszką. Smacznego!

Żurek, biała kiełbasa, jajko na wielkanocnym stole to już nasza polska tradycja.
To klasyka i chociaż w zasadzie każdy ma swój sprawdzony i ulubiony przepis na żurek, to warto sięgnąć po żurek Winiary.
Intensywny w smaku, dobrze doprawiony, prosty w przyrządzeniu i zawsze się udaje.
Możemy go sobie urozmaicić na rożne sposoby: na wędzonce, z białą kiełbasą, z jajkiem czy bez,... albo właśnie zrobić takie kwiatki z jajek.
Będzie smacznie, kolorowo i wiosennie :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.7g / 21%
Węglowodany
5.5g / 5%
Tłuszcze
32.1g / 73%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika