Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest martysia1998

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.54 g
Węglowodany
29.09 g
Tłuszcze
10.16 g
Wartość energetyczna
222.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie myślałam, że dodatek majonezu dekoracyjnego Winiary do ciasta może przynieść taki efekt.
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
10 min
Białka ubijam na sztywna pianę.
Krok 2
5 min
Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Krok 3
5 min
Nie przerywając ucierania, dodaję po łyżce majonezu. Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą.
Krok 4
40 min
Formę z kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min.
Krok 5
1 min
Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i dekoruję ozdobami wielkanocnymi.
Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Krok 1 z 5

Białka ubijam na sztywna pianę.

Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Krok 2 z 5

Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i po jednym żółtku.

Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Krok 3 z 5

Nie przerywając ucierania, dodaję po łyżce majonezu. Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą.

Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Krok 4 z 5

Formę z kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min.

Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Krok 5 z 5

Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i dekoruję ozdobami wielkanocnymi.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika