Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami
45min
Łatwy
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5 łyżeczek
225 g
Masło
250 g
Cukier puder
1
Jajko
450 g
Mąka pszenna
0.75 szklanka
Biała czekolada
0.5 szklanka
Pistacje prażone
0.5 szklanka
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
11.29 g
Węglowodany
95.95 g
Tłuszcze
35.58 g
Wartość energetyczna
720.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
Krok 2
2 min
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Krok 3
3 min
Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
Krok 4
10 min
Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
Krok 5
10 min
Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6
9 min
<b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
Krok 7
1 min
Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.
Świąteczne wianuszki bożonarodzeniowe to nie tylko przepyszna słodkość, za którą przepadają nie tylko dzieci, ale również piękna ozdoba na choinkę! Słodkie, chrupiące wianki oblane białą czekoladą z dodatkiem żurawiny i pistacji są idealne na Boże Narodzenie jako niebanalne i eleganckie ciasteczka. Szybko znikną zarówno z półmiska, jak i z choinki, także przygotuj ich nieduży zapas, który przechowasz w szczelnym pojemniku nawet do Sylwestra!
Komentarze 0