Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

0
43min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Świeży zielony groszek
1  pęczek
Świeży szpinak
1 
Cukinia
1 
Brokuł
1 
Cebula
3  ząbków
1  pęczek
Młoda marchewka
1  pęczek
Młoda pietruszka
1  l
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.27 g
Węglowodany
33.25 g
Tłuszcze
11.44 g
Wartość energetyczna
252.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
1 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.
Krok 3
1 min
Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
Krok 4
1 min
Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.
Krok 5
2 min
Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.
Krok 6
4 min
Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.
Krok 7
1 min
Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.
Krok 8
10 min
Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.
Krok 9
1 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.
Krok 10
1 min
Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.
Krok 11
1 min
Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 12
15 min
Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.
Krok 13
1 min
Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 14
1 min
Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.
Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 1 z 14

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 2 z 14

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 3 z 14

Brokuła umyć, podzielić na różyczki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 4 z 14

Cukinię umyć, pokroić na grubsze plastry.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 5 z 14

Groszek wyłuskać ze strąków. Szpinak dokładnie umyć (aby na liściach nie został piasek) i drobno posiekać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 6 z 14

Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać brokuły. Dosypać kurkumę. Całość wymieszać i podsmażyć, przez ok. 3-4 minuty.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 7 z 14

Następnie dodać cukinię, groszek i szpinak. Wymieszać.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 8 z 14

Warzywa zalać gorącym bulionem. Gotować aż warzywa zmiękną, przez ok. 10 minut.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 9 z 14

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie zblendować – tak, aby rozpadła się tylko część warzyw, a reszta pozostała w kawałkach.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 10 z 14

Młode marchewki i pietruszki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw. Następnie pokroić je w cienkie plasterki.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 11 z 14

Plasterki warzyw ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 12 z 14

Warzywne chipsy piec ok. 10-15 minut, aż zaczną się rumienić, delikatnie kurczyć i nabierać chrupkości.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 13 z 14

Po wyjęciu z pieca, posypać je świeżo zmielonym pieprzem.

Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi

Krok 14 z 14

Zupę podawać z dodatkiem świeżych chipsów warzywnych.

O tej porze roku nie sposób nie bawić się w kuchni kolorami! Dziś odcieniem przewodnim będzie zielony. W garnku wylądują kolejno zielony brokuł, zielona cukinia, zielony groszek i szpinak. Dla przełamania zielonej palety wkradnie się odcień pomarańczowy. Wegetariańska zupa z zielonego groszku i szpinaku z chipsami warzywnymi to majowe “must-do”!

Poniższa zupa to danie lekkostrawne, którym bez obaw mogą się zajadać wszystkie osoby będące na diecie. Zdecydowałam się poeksperymentować nieco z jej konsystencją i doszłam do wniosku, że najlepiej smakuje taka “na pół” zmiksowana, kiedy na łyżkę od czasu do czasu trafi coś do chrupania. Oprócz kawałków warzyw, są to także pyszne marchewkowe i pietruszkowe chipsy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika